Defterdarlık uzmanlarının maaşları neden farklı?

3 yıl yardımcılık kadrosunda çalıştıktan sonra yeterlik sınavı ile uzmanlığa atanan ile özel kurum içi sınavla uzmanlığa atananların maaşları neden farklıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Ekim 2015 02:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Defterdarlık uzmanlarının maaşları neden farklı?

Bu yazıda, Maliye Bakanlığında çalışan defterdarlık uzmanlarının maaşlarının neden farklılık gösterdiğini açıklamaya çalışacağız.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinde;

"...Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Kanun hükmüne göre ek I Sayılı Cetvel incelendiğinde, Unvana göre düzenlendiği anlaşılmaktadır. Genel İdare Hizmetler Sınıfında ki ek göstergeyi düzenleyen kısmın (h) bölümünde;

En az üç yıl süreli Yüksek Öğretim veren Fakülte veya Yüksekokulu bitirerek yapılacak sınav sonucunda denetmen yardımcısı veya uzman yardımcıs kadrolarına atanmış ve en az üç yıl bu kadrolarda çalıştıktan sonra bu süredeki çalışmaları olumlu bulunmak kaydıyla Ürün Denetmenleri, Gümrük ve Ticaret Denetmenleri, Sosyal Güvenlik Denetmenleri, Defterdarlık Uzmanlar kadrosuna atanmış olanlar.

1.Derece

2200

2. Derece

1600

3. Derece

1200

4. Derece

1100

5. Derece

900

6. Derece

800

7. Derece

500

8. Derece

450

i) Bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan,

1. Yükseköğretim görenler,

1.Derece

2200

2. Derece

1600

3. Derece

1100

4. Derece

800

hükmü yer almaktadır.

Bu düzenleme kapsamında ki ek göstergeden faydalanmak için "yapılacak sınav sonucunda denetmen yardımcısı veya uzman yardımcısı kadrolarına atanmış ve en az üç yıl bu kadrolarda çalıştıktan sonra bu süredeki çalışmaları olumlu bulunmak kaydıyla" hükmüne göre atamanın yapılmış olması gerekmektedir.

Bu nedenle son yıllarda sıklıkla yapılan kurum içinden belli uzman kadroları için açılan özel sınavlarda başarılı olanlardan atananlar hakkında ek gösterge açısından atama yapılan unvanın ek göstergesinin verilmeyeceği anlaşılmaktadır.

Bu konuda ki sorun; Vergi Denetmeni kadrosundan Vergi Müfettişi kadrosuna atananlarda da ortaya çıkmış ve (yardımcılık sureci yaşamadan Vergi Denetmeni olanlar için) 666 KHK ya konulan özel bir madde ile sorun aşılmıştır.

"p) 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 12 nci maddesinin sekizinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Bu madde uyarınca Vergi Müfettişi kadrolarına atanmış sayılanlardan halen bu kadrolarda bulunanlar, 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı" bölümünün (g) bendinde öngörülen ek göstergelerden, anılan bentte belirtilen şartlar aranmaksızın yararlanır."

Bu nedenle, kurum için sınavları kazananların, atandığı unvanın ek göstergesinden faydalanması için de böyle bir düzenleme olması gerekmektedir.

Not: Defterdarlık uzmanlarının maaşlarındaki farklılık, memurlar.net maaş robotuna yansıtılmıştır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber