MEB Müsteşarı'na 5 ay hapis cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci'yi ?görevde yetkiyi kötüye kullanmak? suçundan, 5 ay 25 gün hapis cezasına çarptırdı. Birinci'nin cezası adli para cezasına çevrilerek ertelendi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesindeki davanın bugünkü duruşmasına, şikayetçi eski Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, avukatı ile Birinci'nin avukatı katıldı. Birinci'nin avukatları tarafından mahkemeye verilen dilekçede, Birinci'nin atama yetkisi bulunmadığı, yürüttüğü işlemlerin hazırlık niteliği taşıdığını, atamaların Bakan onayına sunulduğu savunuldu.

Dilekçede, bazı delillerin toplanması ve tanık dinlenmesi için soruşturmanın genişletilmesi talep edildi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bu yöndeki talepleri davayı uzatacağı ve Birinci'nin hukuki konumunda değişiklik yapmayacağı gerekçesiyle reddetti.

Şikayetçi Fevzi Budak'ın avukatı Ali Altay da müvekkilinin Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü iken değişik tarihlerde değişik yerlere görevlendirildiğini ifade etti. Budak'ın yargı kararıyla iptal edilen 7 ayrı atama konusunun bulunduğunu anlatan Altay, her bir atama kararı için ayrı ayrı ceza verilmesini istedi.

Esas hakkındaki savunmasını yapan Birinci'nin avukatı Hüseyin Yıldırım ise müvekkilinin siyasi kimliği bulunmadığını ve Budak'ı tanımadığını ifade ederek, husumet beslemesinin mümkün olmayacağını söyledi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Birinci'nin ?görevde keyfi davranma suçunu? işlediğinin sabit olduğuna işaret etti. Daire, Birinci'yi eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)) 228/1. maddesinde tanımlanan ?görevde yetkiyi kötüye kullanma? suçundan sonuç olarak 5 ay 25 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Daire, Birinci'nin hapis cezasını bin 925 YTL adli para cezasına çevirerek, erteledi.

Necat Birinci kararı temyiz ederse, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Birinci'yi daha önce de iki ayrı davada, TCK'nın 228. maddesine göre hapis cezasına çarptırmış ve bu cezaları adli para cezasına çevirmişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bu kararlardan birinin temyiz incelemesini yapmış ve 4. Ceza Dairesinin kararını onamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber