Vakıflar Yasa Tasarısı'nın 20 maddesi daha komisyonda kabul edildi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye devam edilen Vakıflar Yasa Tasarısı'nın 20 maddesi daha kabul edildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün teşkilat yapısı görüşülürken, ''laiklik'' tartışması yaşandı.

Bezmi Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nin eğitim hastanesi olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermesiyle ilgili maddeyi eleştiren CHP'li milletvekilleri, düzenlemenin yanlış olduğunu savundu.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın eleştirilerine, AK Parti Artvin Milletvekili Orhan Yıldız da katıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hastane işletmesinin yanlış olacağını ifade eden Yıldız, hizmetin tek elde yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

-''LAİKLİK NİYE SİZE BATIYOR?''-

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da aynı görüşe katılarak, Osmanlı dönemindeki yönetim anlayışının, laik cumhuriyete uyarlanmak istendiğini söyledi.

Kılıç'ın sözlerine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ''Laiklik elden gitti... Yapmayın Allah aşkına. Bu maddenin laiklikle ne ilgisi var?'' diyerek tepki gösterdi.

Kılıç'ın ''Laiklik niye size bu kadar batıyor?'' demesine, AK Parti'li milletvekilleri, ''Ne demek batıyor?'' diye itiraz etti. Sözlerini, ''Laiklik niye size bu kadar dokunuyor?'' şeklinde düzelten Kılıç, Anayasa'daki ''Cumhuriyet'in niteliklikleri'' ile ilgili maddeyi okudu. AK Parti'lilerin ''Okuma, biz de biliyoruz'' demesi üzerine Kılıç, ''Laik sosyal hukuk devleti ilkesini Türkiye Cumhuriyetinden alıp vakıflara veriyoruz. Mevcut sistemi bu kadar hırpalamayalım'' diye konuştu.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, vakıf sisteminin Osmanlı'da kurulduğunu, ancak Cumhuriyet kurulduktan sonra da sürdürüldüğünü belirterek, ''Arkadaşlar, her konuda gelip 'Laiklik elden gidiyor' tavrından kurtulalım. Siz laikliği savunmasanız bile, biz savunmaya devam edeceğiz. Laikliği koruyan biziz, koruyacak olan da biziz. Ama laikliğin ''dinsizlik' olarak anlaşılmasına da izin vermeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerini hatırlatıp, 'Siz şöylesiniz, biz böyleyiz' demekten vazgeçin'' dedi.

Kutlu, CHP'li milletvekillerine, ''Siz vakıf sistemini kökten kaldırmak mı istiyorsunuz, yoksa işlevsiz hale getirmek mi istiyorsunuz?'' diye sordu.

CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu da Kutlu'ya, ''O zaman devleti kaldırıp, vakıflar aracılığıyla hizmet verelim'' diye tepki gösterdi.

-''LAİKLİĞİ SAVUNMANIZDAN MUTLU OLURUZ''-

CHP'li Eraslan ise ''AKP, devlet içinde dokunulmaz adacıklar yaratıyor. Biz AKP'nin laikliği savunmasından, ancak mutlu oluruz. Ama 'içeriğini tartışalım' derseniz endişemiz artar. Gün geliyor 'Lozan'ı tartışalım', gün geliyor 'İçeriği tartışalım' diyorsunuz. Siz bunu doğru şekilde ortaya koyun, inanalım. Ben bu tasarı içinde evkaf ve şeriye ile ilgili yüzlerce örnek gösterebilirim'' dedi.

CHP'li Çorbacıoğlu da Atatürk'ün vakıflarla ilgili görüşlerini dile getirerek, getirilen düzenlemelerin bu temel anlayışa uymadığını söyledi.

Tartışmaların sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Köksal Toptan, milletvekillerini uyardı. Komisyonda tüm milletvekillerinin görüşlerini özgürce dile getirdiğini anlatan Toptan, hiç kimsenin, Cumhuriyet'in ilkelerine aykırı hareket etmesinin mümkün olmadığını, buna aykırı düzenleme yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Toptan, milletvekillerinin, birbirlerine karşı ifadelerinde dikkatli olması gerektiğine dikkati çekti.

20 maddesi daha kabul edilen tasarının görüşmeleri, 67. madde üzerinden sürüyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber