Işık: Bu sefer yerli otomobil yapmayı başaracağız

Devrim'in başına gelenlerin yerli otomobile yapılmak istendiğini belirten Sanayi Bakanı Fikri Işık, projeyi kimsenin boğmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Fikri haklarına 40 milyon avro ödenen projede herşeyi titizlikle yaptıklarını vurgulayan Işık, "İnşallah bu defa hayata geçecek. İnsanlarımızın bir daha hayal kırıklığı yaşamasını istemiyoruz" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Ekim 2015 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Işık: Bu sefer yerli otomobil yapmayı başaracağız

Şuayip Alabay

Fikri mülkiyet hakları için 40 milyon avro ödenen yerli otomobili kimsenin boğmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Devrim'in başına gelenleri yerli otomobile yapmak isteyenlere izin vermeyeceğiz. İnşallah bu defa hayata geçecek. İnsanlarımızın bir daha hayal kırıklığı yaşamasını istemiyoruz" açıklamasında bulundu. Seçimlere sayılı günler kala Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile projenin geleceğini, eleştirileri ve 1 Kasım seçimlerini konuştuk.

MİLLİ 'ÇİP' FABRİKASI

-Bakanlığınızın Kocaeli'ne ne gibi katkısı oldu? Ne tür yatırımlar yapılıyor?

Kocaeli, Türkiye'nin üretimde kalbi. Kocaeli'nin bilim ve teknoloji yönünün güçlenmesi için de çalışıyoruz. Mesela 'Bilişim Vadisi'nin Kocaeli'nde kuruluyor olması özellikle bilim alanında çok güçlü bir konuma getirecek. Motor Mükemmeliyet Merkezi'nin, yerli otomobilin ve gen teknolojileriyle ilgili Ar-Ge çalışmalarının TÜBİTAK Gebze'de yapılıyor olması burayı yükseltiyor. Öte yandan Türkiye'nin ilk milli çip fabrikasının burada yapılıyor olması nitelikli eleman ve üretimin güçlenmesini sağlayacak.

2019'DA HAZIR 'ÇAKMA' DİYENLER ART NİYETLİ

Yerli otomobilde şu anki durum ve bir sonraki aşama nedir?

Bundan sonraki aşama inşallah prototiplerin testi, bir yandan da yatırımcının tespiti, 2016 yılında 30-40 araçlık bir filonun üretilerek bunların mevsimsel olarak test edilmesi olacak. Üretim için 2020 öncesi diyoruz,2019'da bitirmeyi planlıyoruz. Otomobili bilenlerin konuya yaklaşımı gerçekten çok olumlu. Ancak, 'çakma', 'devşirme' gibi kelimelerle eleştirinler, art niyetle yaklaşanlardır.

YERLİYİ BOĞMAK İSTEYEN MEDYA ÇELİŞKİDE

Bazı medya grupları yerli otomobili eleştirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ulusalcılıktan bahsedip, yerli otomotiv gereksizdir gibi bir fikri pompalamak kendi içlerinde çelişkiye düşmek demektir. Biz bu projeyi birilerin boğmasına müsaade etmeyeceğiz. Yerli otomobil inşallah bu defa hayata geçecek. Bir daha insanlarımızın hayal kırıklığı yaşamasını istemiyoruz, her şeyi ince eleyip sık dokuyoruz. Yani, Devrim otomobilinin başına gelenleri yapmak istediler, bizde ona izin vermeyeceğimizi söyledik. Bu hususunun daha fazla da medya çekişmesi noktasına gitmesini istemiyoruz. Şunu özellikle söyleyeyim ki yerli otomobil üzerinden bir medya savaşı istemiyoruz. Üretim yerine ise babayiğit karar verecek. Çünkü, babayiğit, 'benim yerim var ve burada üretmek istiyorum' derse, bunu dikkate almak durumundayız.

Seçim çalışmaları nasıl gidiyor?

7 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin Kocaeli karnesi çok iyiydi. Biz seçimlerde Kocaeli'ni genelde Türkiye ile kıyaslarız. Örneğin, 2011'de Kocaeli, Türkiye ortalamasının 2,7 puan üzerindeydi. Halk, yapılan hizmetleri takdir ediyor, güzel bir hava var Kocaeli'de. İnşallah bu seçimlerde daha belirgin bir hale gelecek. 1 Kasım seçimlerinde 5,6'yı rahat geçeriz. 11 milletvekilin 6'sı AK Parti'de, 3'ü CHP'de, 1 MHP , 1 HDP. Yedinci milletvekilimiz için yoğun çalışma yürütüyoruz.

Volkswagen'e müdahalede geç kalmadık

Volkswagen skandalını nasıl değerlendiriyorsunuz. Türkiye geç kaldı mı?

Volkswagen 1.6 dizel motar Jetta ve Caddy'de satışlar Türkiye'de durduruldu. Bu alandaki problemler giderilene kadar satış yapmayacaklar. Volkswagen hususunda Türkiye'nin ağır kaldığını düşünmüyoruz. Amerika ve Avrupa'da ki gelişmeleri izledik,emisyon değerlerinin net olarak çıkmasını bekledik. Almanya ile eş zamanlı da Türkiye'de 323 bin aracın çağırılarak teknik güncelleme yapılaması kararı alındı. Yani Almanya'ya ya da Amerika'ya göre geç kalınmış bir şey yok.İlk satılan araçlarda teknik güncellemeler sonrası satışlar başlayacak. 323 bin aracın elden geçmesi belki 1 yılı alabilir. O bir yılda arabaların satılmaması gibi bir şey düşünmüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber