DHMİ'den Zafer Bölgesel Havalimanı ihalesi açıklaması

DHMİ Genel Müdürlüğü: - "(Zafer Bölgesel Havalimanı ihalesi) Mevzuat çerçevesinde verilen garantilerin yolsuzluk olarak ifade edilmesi gerçeklerle bağdaşmayan ve kasıtlı bir yaklaşımdır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2015 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DHMİ'den Zafer Bölgesel Havalimanı ihalesi açıklaması

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden, Zafer Bölgesel Havalimanı ihalesi ile ilgili basında çıkan haberlerde, mevzuat çerçevesinde verilen garantilerin yolsuzluk olarak ifade edilmesinin gerçeklerle bağdaşmayan ve kasıtlı bir yaklaşım olduğu belirtildi.

DHMİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dün ve bugün, bazı basın organlarında Zafer Bölgesel Havalimanı ile ilgili yolsuzluk iddiaları içeren haberlere yer verildiği anımsatıldı.

Son 13 yılda YİD modeliyle hayata geçirilen önemli projelerden biri olan Zafer Bölgesel Havalimanının Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak illerinin havayolu ulaşımı ihtiyacını karşılamak amacıyla planlandığına dikkat çekilen açıklamada, 24 saat hizmete açık tutulacak şekilde uluslararası standart ve kategorilerde işletilmesi maliyetinin, yatırım maliyetinin çok daha üzerinde olduğu, devletin bu yatırımı YİD modeliyle gerçekleştirerek, inşaat ve önemli bir işletme maliyeti yükünü özel sektöre devrettiği belirtildi.

Mevzuat çerçevesinde verilen garantilerin yolsuzluk olarak ifade edilmesinin gerçeklerle bağdaşmayan ve kasıtlı bir yaklaşım olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İhalenin basın ve noter huzurunda açık olarak gerçekleştirildiği, verilen garantilerin şartname ve sözleşmede açık olarak yer aldığı, havalimanının bölge halkına sivil hava ulaşım imkanı sağladığı dikkate alındığında iddiaların son derece yersiz ve maksatlı olduğu açıktır.

Söz konusu ihalede, verilen garantilerin il nüfuslarıyla ilişkilendirilmeye çalışılması da doğru bir yaklaşım değildir. Nitekim Türkiye genelinde 2014 yıl sonu itibarıyla gerçekleşen yolcu sayısı 166 milyonun üzerindedir ve bu rakam Türkiye nüfusundan çok fazladır. Uşak Havalimanına uçuşların hava yolu şirketlerinin ticari değerlendirmeleri ve yolcu potansiyeli nedeniyle istenilen düzeye ulaşamadığı, bu nedenle bölgeye birden fazla bölgesel ile hitap edecek bir havaalanı planlaması yapıldığı da dikkate alınması gereken diğer bir husustur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber