Meclis bugün açılıyor... Sezer'in sert bir konuşma yapması bekleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM yeni yasama yılına bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi dahilinde son kez açacağı Meclis'te sert bir açılış konuşması yapması bekleniyor.

Sezer'in son dönemde komutanların da konuşmalarında değindiği irtica konusuna değinmesi, hükümetin ve muhalefetin bazı konularda dikkatini çekmesi bekleniyor.

CHP Grubu'nun Cumhurbaşkanı'nın konuşmasını tam kadro dinleyeceği öğrenildi.

Meclis Başkanı Bülent Arınç da akşam bir açılış resepsiyonu verecek.

UYUM PAKETİ ÇALIŞMALARI

22. Dönem 5. Yasama Yılı'na bugün başlayan Meclis, bu hafta 9. Uyum Paketi üzerindeki çalışmalarını sürdürecek.

Meclis, salı gününden itibaren olağanüstü toplantı gündemindeki konular üzerinde çalışacak.

Tohumculuk Yasa Tasarısı, 3 Ekim Salı gününden itibaren TBMM Genel Kurulu'nda temel yasa olarak görüşülecek. 45 maddelik tasarı, 2 bölüm halinde görüşülecek.

Tasarı, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi yükseltmeyi, tohumluklara kalite güvencesi getirmeyi, tohumluk üretim ve ticaretine yönelik sektörün yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.

Bitki çeşitleri, üretim izni ve standart tohumluk çeşidi ve genetik kaynaklar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kayıt altına alınacak. Özel üretim alanları içinde bakanlıkça izin verilmeyen tohumluk veya bitkisel ürün yetiştirilmeyecek.

Tohumculuk sektörünün teşvik edilmesini de öngören tasarıyla, sektör, yurtiçinde yatırım yapma kaydıyla AB standartlarında ve uluslararası rekabete uygun şekilde gelişmesi amacıyla bakanlıkça belirlenecek teşvik ve desteklerden yararlandırılacak.

Yurtiçinde üretilen, tescil edilen ve üretimine izin verilen tohumlukların sınıflarına göre yetiştirilen ve üretilen tohumluklar, sertifikasyon işlemine tabi tutulacak. Yurtiçinden sadece kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların ticaretine izin verilecek.

TBMM Genel Kurulu, bu hafta gece mesaisi yapmayacak. Genel Kurul, 3 Ekim Salı günü 15.00-19.00, 4 Ekim Çarşamba ve 5 Ekim Perşembe günü ise 12.00-19.00 saatleri arasında çalışacak.

KOMİSYONLAR

TBMM'deki ihtisas komisyonları da 9. Uyum Paketi üzerinde çalışmalarını sürdürecek.

Adalet Komisyonu, yarın Vakıflar Yasa Tasarısı'nı görüşmeye devam edecek. 2 hafta önce görüşülmesine başlanan ve 95 maddelik tasarının 81 maddesi kabul edilen tasarının yarın tamamlanması bekleniyor.

Vakıf kurmayı kolaylaştıran tasarı, yabancıların da Türkiye'de vakıf kurmasına, vakıfların mal edinmesine, dış ülkelerde temsilcilik ve şube açmasına, yurtiçi ve dışındaki kişi ve kurumlardan bağış ve yardım almasına imkan tanıyor.

Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay Yasa Teklifi'ni görüşmeye 3 Ekim Salı günü devam edecek. Teklifin görüşmeleri, 1. madde üzerinden sürecek.

Yaş sebze meyve ve kesme çiçekçilikle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu, 3 Ekim Salı günü toplanarak değerlendirme yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber