Toplu sözleşmede 'ücretsiz mezarlık' maddesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Ekim 2006 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜM Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBELSEN) İzmir 1 No'lu Şube imzaladığı 6 sözleşmeden 5'inde, memur eş, çocuk ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının mezar yeri masraflarının belediye tarafından üstlenilmesi ve hastalık, cenaze, düğün, taşınma gibi durumlarda, kurum araçlarından ücretsiz faydalanma hakkı elde etti.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslarası anlaşmaların iç hukukta da uygulanmaya başlanmasıyla, belediyelerle Türkiye genelinde 165 toplu sözleşme imzalayan TÜMBELSEN, ilginç sosyal haklar elde etti. Bu haklardan en dikkat çekenleri ise İzmir'de gerçekleşti. TÜMBELSEN İzmir 1 No'lu Şube'nin son 3 ay içinde Selçuk, Ovakent, Mordoğan, Yazıbaşı ve Subaşı Belediyeleri ile imzaladığı toplu sözleşmelerde, memurlara verilen iyileştirme zamları, evlenme, ölüm, eğitim, ikramiye yardımlarından çok, elde ettiği sosyal haklar dikkat çekti.

Sözleşmelerde ?Mezar Yeri Tahsisi' adı verilen maddede ?sendika üyesi çalışanın eş, çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının mezar yerleri işverence karşılanır' hükmü yer aldı. ?Sosyal Çalışmalardan Yararlanma' maddesinde ise belediye mülkiyeti ve kendi varlıkları üzerinde kurulu olup, belediye ve özel kurumlarca işletilen dersane, tiyatro, spor ve kültür tesislerinden çalışanların, eş ve çocuklarının faydalandırılmasının sağlanması kabul edildi. Ayrıca, belediye çalışanlarının hastalanma, cenaze, düğün, taşınma durumlarında talep edilmesi halinde, kurum araçlarından ücretsiz faydalandırılacağı hükmü de madde içinde yer aldı.

TÜMBELSEN İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Yaşar Gül, memurun aldığı maaşla pek çok ihtiyacını karşılayamadığını söyledi. Bazı bölgelerde cenazesi olan memurun defin yeri, araç, benzin parası derken bin- 2 bin YTL'ye çıkan masrafları karşılamasının olanaksız olduğunu belirten Gül, ?Cenazeyi bile kaldıramaz olduk. Özellikle büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayanlar olarak yoksulluk sınırının altında maaş gelirimiz var. Biz de memuru nerelerde rahatlatabiliriz diye düşündük. Yerel yönetimlerde çözüme ulaşmak için sözleşmelere bu maddeleri koyduk? dedi. Gül, sözleşmelerde, memur maaşlarına 200 ile 350 YTL arası değişen ek maddi olanaklar da sağlanmaya başladığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber