Demokrat-Der, Prof. Dr. Balcı'ya verilen cezayı kınadı

Haber Giriş : 15 Mart 2004 21:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat-Der, Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Balcı'ya verilen cezayı kınadı


DEMOKRAT-DER
DEMOKRAT ÖĞRETİM ELEMANLARI DERNEĞİ
GENEL MERKEZİ

ANKARA



Sayı :
2004/?. . 13/03/2004
Konu: Prof. Dr. Tahir BALCI'ya verilen cezayı kınıyoruz.

BASIN AÇIKLAMASI


Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir BALCI'nın 2547 sayılı yasa tasarısı ile ilgili olarak YÖK ve hükümeti eleştiren düşüncelerinden dolayı soruşturma geçirdiğini ve 16 Şubat 2004 tarihi itibariyle cezalandırıldığını basından öğrenmiş bulunuyoruz.

Bu davranışı üniversitelerin zaten aramakta olduğu, bulmaya çalıştığı özerk ve özgür ortama karşı yapılmış antidemokratik bir hareket olarak algıladığımızı ve kabul etmediğimizi bildirmek istiyoruz.

Sayın Prof. Dr. Tahir BALCI'ya yapılmış olan bu hareket üniversitelilik bilincine yapılmış bir harekettir.

Çok önemli bir nokta olarak altını çiziyoruz ki, siyasal otorite ya da YÖK ve benzeri kuruluşlar eliyle üniversitelere müdahale olmamalıdır. Eğer üniversite siyasal ideolojilere ve onun bürokratik hegemonyasına göre yapılandırılırsa, bilim bilim olmaktan çıkar ve bir meslek hâline gelir. Bilim adamları da devletin memuru olur. Memurlaştırma sürecine karşı çıkacak bilim adamı sayısının çok fazla olmadığını biliyoruz.

Üniversitedeki az sayıda bulunan henüz memurlaşmamış, boyun eğmemiş nitelikli bilim adamlarının seslerinin yok edilmesine herkesin karşı çıkması gerektiğine inanıyoruz.

?Farklı düşüncelerin aynı ortamda yaşaması ve başkalarının başkalığına saygısızlık gösterilmesine hep birlikte karşı çıkılması gerektiğine? de yürekten katılıyoruz.

Prof. Dr. Tahir BALCI şu anda aldığı cezanın kaldırılması için YÖK'e başvurmuş bulunmaktadır. Kendisi her ne kadar sonuçtan umutsuz görünüyor ve mahkemeye gitmeye hazırlanıyorsa da Demokrat Öğretim Elemanları Derneği olarak biz, üniversitelilik bilincinden hâlâ umut kesmiş değiliz. YÖK'ün yapılan itirazı bu anlayışla değerlendireceğine inanmak istiyoruz. Üniversitelilik bilincinin her türlü baskıya, zulme ve dayatmaya üstün geleceğini düşünüyor ve bunun hayal olmadığını görmek istiyoruz.

Ayrıca Demokrat Öğretim Elemanları Derneği olarak ceza verilen sayın Hocamızı hiç tanımadığımızı, kendisine özel bir yakınlığımız olmadığı ve fakat sadece söz konusu üniversitelilik bilincine hizmet etmek, onu yaşatmak ve yüceltmek için kendisine destek olduğumuzun bilinmesini de istiyoruz.


YÖNETİM KURULU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber