Anayasa değişikliği yine gündemde; AKP zemin arayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2006 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, Anayasa değişikliği için zemin arayacak.

İçinde milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesi ve Türkiye milletvekilliğinin de olduğu Anayasa değişikliği için AK Parti yetkili organlarında karar verilecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliği için arzulu olduklarını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu konuda görüşlerini daha önce kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı. ''Uygun bir zemin bulursak, Anayasa değişikliği Meclis gündemine gelebilir'' diyen Ergin, daha önce 2B ile ilgili pakette yer alan; milletvekili seçilme yaşının 25'e indirilmesi ve Türkiye milletvekilliğinin bulunacağı bir değişikliğin gerçekleşebileceğini kaydetti.

Konuyla ilgili çalışmaları bulunduğunu ifade eden Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD'den döndükten sonra, parti yetkili organlarında görüşerek, değişiklik olup olmayacağı konusunda karar verileceğini bildirdi.

Ergin, Anayasa değişikliği için CHP ile görüşülmediğini belirtti.

-DEĞİŞİKLİK İÇİN 20 GÜN KALDI-

Anayasada, ''seçme, seçilme, ve siyasi faaliyette bulunmayı'' düzenleyen 67. maddenin son fıkrasında ''seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağına'' ilişkin hüküm bulunuyor.

Ergin, bu fıkrada değişiklik yapılmasının düşünülmediğini, aksine bu hükmün korunması gerektiğini savundu.

Bu hüküm nedeniyle, 2007 yılındaki seçimlerde uygulanacak bir değişikliğin 20 gün içinde yapılması gerektiğini belirten Ergin, ''Uygun bir zemin oluştuğunda, Anayasa değişikliği 20 günlük sürede yapılır'' dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise Anayasa değişikliği için ''Henüz karar vermedik. Eğer yapılmasına karar verilirse 67. maddesinin son fıkrası da değiştirilir'' görüşünü ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber