Meclis'in 2 memur yöneticisi, kitap yazdı : ''100 soruda parlamento''

Haber Giriş : 15 Mart 2004 23:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'in 2 memur yöneticisi, kitap yazdı : ''100 soruda parlamento''

TBMM Genel Sekreteri Rauf Bozkurt ile Kanunlar ve Kararlar Müdür Yardımcısı Şeref İba, TBMM çalışmalarına ilişkin ''100 Soruda Parlamento'' isimli bir kitap yayımladı.

''İçerden iki uzman''ın yazdığı kitap, Anayasa ve İçtüzüğü esas alarak yasama görevini yerine getiren ancak uygulamalar sırasında yorum farklılıkları nedeniyle zaman zaman tartışmaların yaşandığı meclis çalışmalarına ışık tutuyor. Kitapta, TBMM hakkında  sorulabilecek 100 soruya akademik yaklaşımların yanısıra işleyiş ve uygulamalar da gözönünde tutularak cevaplar veriliyor.

Kitap yasama ile ilgili genel kuralların yanısıra uygulamada  kullanılan ''Obstrüksiyon'' gibi sözcüklerin anlamlarını da örneklerle açıklıyor. Sözcük anlamı ''Engel olma, tıkama'' olan obstrüksiyona Kayseri Milletvekili Osman Bölükbaşı'nın 1965 yılında ''Devlet  radyosunun TRT Yasası hükümlerine aykırı olarak partizanca yayın  yaptığı'' iddiaları konusundaki meclis araştırma önergesi üzeninde  yaptığı ''5 saatlik konuşma'' örnek olarak gösteriliyor. 

YÖK Başkanı ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Teziç, kitaba  yazdığı önsözde, parlamento hukukunun, üzerinde en az mürekkep  akıtılan konulardan biri olduğunu belirtti. Teziç kitabın, soru-yanıt  devamlılığı içinde konuları açıklığa kavuştururken, okuyucu,  uygulayıcı ve araştırmacılara gelecekte ortaya çıkabilecek sorunlara  şimdiden yanıt arama sorumluluğu da yüklediğini ifade etti.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber