Köprü ayakları tıkandı sel oldu

Üç cana mal olan Artvin'deki selin Çoruh Nehri'nin yan kolu üzerindeki beton köprünün alt kısmının tıkanması sonucu mahalleye girdiği öne sürüldü. Vatandaş uyarılara rağmen önlem almayan yetkililere tepkili

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Kasım 2015 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Köprü ayakları tıkandı sel oldu

MUHAMMET KAÇAR, ADEM GÜNGÖR

Artvin'in Borçka, Murgul ve Hopa ilçelerinde meydana gelen ve üç kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin de yaralandığı sel felaketinde yol açma, temizlik ve hasar tespit çalışmaları başladı. Selde en büyük hasarın olduğu Borçka ilçesi Aksu Mahallesi'nde tüm ev ve işyerlerinin zemin ve Bodrum katları çamur ve balçıkla kaplandı. Su ve elektrik verilemeyen ilçede vatandaşlar kendi imkanları ile ev ve işyerlerini temizlemek için çalışma başlattı. Vatandaşlar Çoruh Nehri'nin yan kolu üzerindeki beton köprünün alt kısmının tıkanması sonucu sel sularının mahalleye girdiğini belirterek, uyarılara rağmen önlem almayan yetkililere tepki gösterdi. Heyelanda hayatını kaybeden iki kişi de dün gözyaşları ile toprağa verildi.

Çoruh Nehri'nin yan kolu üzerindeki beton köprünün altı kısmının tıkanması sonucu sel sularının girdiği Aksu Mahallesi'nde tüm ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katları sular altında kaldı. Mahalledeki okul ve cami de balçıkla kaplandı. Vatandaşlar canlarını zor kurtarırken eşyaları kullanılamaz hale geldi.

2002'de de sel olmuştu

Muhtar Köksal Solmaz, dere üzerindeki köprünün alt tarafının ağaç ve diğer malzemelerle tıkanması sonucu sel yaşandığını belirterek "2002 yılında bu köprü yüzünden yine sel olmuştu. Bu kez daha fazla hasar var. Bu köprü yüzünden sel yaşadık. Artık bu köprüye bir çözüm bulunmadan buradan kimseyi geçirmeyeceğim. DSİ'ye müracaat ettim ama bir türlü çözüm bulamadılar. Sonucu da bu oldu" diyerek tepkisini dile getirdi. Vatandaşlar da önlem almayan yetkililerin selden sorumlu olduğunu savundu.

Selde evi sular altında kalan ve tüm eşyaları kullanılamaz hale gelen Gökçen Bekiroğlu, hiç kimsenin kendileri ile ilgilenmediğini söyledi. Evi balçıkla kaplanan Ebru Bekiroğlu da, annesi ve tek çocuğu ile yaşadığını belirterek, yardımlarla aldığı eşyaların selde kullanılamaz hale geldiğini gözyaşları arasında anlatarak "Devlet sesimi duysun. Ben o evden son anda çocuğumla çıktım. Ne olur devlet beni duysun, yardımcı olsun" diye konuştu.

Murgul ile Borçka Karayolu'nun sel tahribatı nedeniyle ulaşıma kapanması sonrası Murgul'da mahsur kalan Sibel Baytören (29), Bilgenur Çavuş (25) ve Tülay Kahraman (26) adlı hamile kadınlar için yardım çağrısında bulunuldu. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait helikopter dün Sabah ilçeden aldığı hamile kadınları Artvin'e götürmek için yola çıktı. Hava koşulları nedeniyle Artvin'e inemeyen helikopter, Hopa Limanı'na iniş yaptı. Kadınlar ambulansla Artvin Devlet Hastanesi'ne götürülerek müşahede altına alındı.

'Bir yağış daha bekliyoruz'

Artvin Valisi Kemal Cirit, Borçka ve Murgul ilçelerine 36 saate içerisine metrekareye 183 kilogram yağış düştüğünü belirterek, kapanan yolları ulaşıma açmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Cirit, "Dere kenarlarındaki bütün evlerimizi tahliye ettik. Yaklaşık 50'ye yakın ailemiz tahliye edilmiş durumda. Sel ve heyelan çalışmalarını 150'ye yakın iş makinesi ve 500 personel sürdürüyor. 120'ye yakın köye elektrik verilemiyor" dedi. Vali Cirit, "Önümüzdeki süreç içerisinde yine yağış beklediğimiz için vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

2 kişi toprağa verildi

Heyelan sonucu binanın ikinci katındaki evlerine dolan toprak altından yaralı olarak çıkarılan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 3 yaşındaki Zümra Durmuş, Güzelyurt; heyelanda toprak altında kalan Kemal Kara (74) da İprikli köyünde toprağa verildiler.

Rize Afet Müdahale Planı kapsamında oluşturulan 7 ekip, bölgede sel ve heyelan nedeniyle oluşan zararın tespiti için çalışma başlatırken, sel ve heyelandan zarar gördüğünü belirten yaklaşık 50 kişi, afad'a müracaat etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber