Fransa saldırıları G-20 toplantılarını derinden etkiledi

Paris saldırılarının etkisi G-20 Zirvesi'nin yapılacağı Antalya'da da hissediliyor. Dün yapılan B-20, L-20, T-20 gibi etkinliklerde tüm katılımcılar Paris için geçmiş olsun dileklerini iletirken, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın teröre karşı tüm ülkelerin tek yürek mücadele etmesi gerektiği sözleri büyük alkış aldı. İş dünyası da tepkiliydi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2015 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fransa saldırıları G-20 toplantılarını derinden etkiledi

BUGÜN Antalya'da başlayacak G-20 Zirvesi'ne, önceki gece Paris'te gerçekleşen terör saldırıları damga vuracak. Dün düzenlenen Business 20 (B-20) zirvesinde de Paris saldırıları gündemdeydi. Tüm toplantılar, Paris saldırısı için geçmiş olsun dilekleri ve terörü lanetleyen mesajlar ile başladı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, B-20 açılış konuşmasına Paris saldırıları nedeniyle duyduğu derin üzüntüyü ifade ederek başlarken, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da "Kim, kime karşı, nerede yaparsa yapsın, hangi gerekçelere sığınırsa sığınsın terörü lanetliyoruz" dedi. Coca-Cola'nın Başkanı Muhtar Kent ise "Tamamıyla Batı dünyasına, özgürlüğe ve demokrasiye karşı bir savaş" dedi.

G-20 somut adım atmalı G-20 için Belek'te kuş uçurtulmuyor Dünya zirvesi

KAYIPLAR İÇİN SAYGI DURUŞU

G-20 liderleri, bu zamana kadar çözümü konusunda anlaşamadıkları, Suriye'deki iç savaş, "terör örgütleri" ve mülteciler konularını, şimdi bu saldırının yarattığı atmosferde ele alacak. Küresel çalışan kesimi temsil eden Labour 20 (L-20) tarafından düzenlenen konferans öncesi katılımcılar, Paris'teki terör saldırılarında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, "Kim, kime karşı, hangi gerekçelere sığınırsa sığınsın terörü lanetliyoruz. Terörden çok çekmiş bir ülke olarak teröre karşı uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu eylemleri yapanlara karşı güç birliği içinde mücadele etmeliyiz. Yapılan eylemlerin değişik kültürleri, inançları birbirinden uzaklaştırmaması aksine daha da yakınlaştırması gerekir."

İş dünyasından tek ses

B-20 Zirvesi'ne katılan iş dünyası temsilcilerinin bu konuda Hürriyet'e yaptığı açıklamalar şöyle:

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Güler Sabancı: Tüm insanlar bir kez daha terör haberleriyle büyük bir üzüntü yaşıyor. Hepimiz yıkıldık. Nerede, ne zaman, kimden ve kime yönelik olursa olsun terör bütün insanlara karşı işlenmiş bir suçtur. Ortak mücadele edilmeli.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes: İnsanlık adına kabul edilemez bir olay. Çok üzücü bir saldırı. Yine dönüp dolaşıp demokrasi ve insanlığın ortak değerlerine geliyoruz. İnsanlık değerlerine sahip çıkıp teröre karşı ortak mücadelenin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seren bir olay.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Sözün bittiği yerdeyiz. Umarım son saldırıda hayatını kaybedenler ve önceki terör kurbanları terörün bir insanlık suçu olduğunun anlaşılmasına vesile olur ve nihayet birlikte mücadele etmeyi başarabiliriz.

Coca-Cola Company Başkanı Muhtar Kent: Tamamıyla Batı dünyasına, özgürlüğe ve demokrasiye karşı bir savaş olarak değerlendiriyorum. Çok ciddiyetle ele alınmalıdır. İnsanların zihin sağlığı ve psikolojik olarak güçlü olması için ciddiyetle ele alınmalı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: İnşallah insanlık bu son saldırının ardından akıl ve sağduyu ile terörü bir kez daha ele alır. Bundan sonra böyle büyük acıların yaşanmaması için akıl ve sağduyu şart.

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu: Terör dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, tüm insanlığa karşıdır. Teröre karşı hepimiz birlik içerisinde, kol kola, yürek yüreğe hareket etmeliyiz.

ERDOĞAN RESEPSİYONA KATILMADI

B-20 resepsiyonuna katılması beklenen Erdoğan, son dakika kararıyla programa katılmaktan vazgeçti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan'ın otelinde dinlenmeye geçtiğini bilgisini verdiler. Öte yandan Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını üstlenmesinde büyük emeği olan Ali Babacan'ın Antalya'da olmaması da konuşulan konulardan biriydi. Eski kabinenin önemli isimlerinden Babacan'ın programında düne kadar G-20 görünmüyordu. Başbakan Yardımcıs Cevdet Yılmaz ise yoğun mesai yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber