G20'de gündem terörle mücadele

Paris'teki terör vahşeti, dünya devlerinin buluştuğu G20 zirvesinde gündeme oturdu. Suriye'de güç kazanan terör örgütleri zaten masadaydı. Liderlerin Antalya'da takınacakları tutum, teröre karşı samimiyetlerini gösterecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Kasım 2015 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
G20'de gündem terörle mücadele

Dünya liderlerini Antalya'da bir araya getiren G20 Zirvesi'nin gündemi, Paris'teki terör saldırısı ile farklı bir boyut kazandı. Türkiye'nin Dönem Başkanlığında gerçekleştirilen dünya devlerinin buluştuğu G20 zirvesinde de gündem terör oldu. Devlet ve Hükümet Başkanlarının yanı sıra uluslararası kuruluşların liderlerine de ev sahipliği yapacak olan zirvede Suriye'de güç kazanan terör örgütleri ve onları besleyen kaynakların ele alınması bekleniyordu. Ancak şimdi daha farklı bir boyut kazanan olaylara karşı liderlerin Antalya'da takınacakları tutum ve teröre karşı samimiyetleri merakla bekleniyor.

G20 ÖNCESİ SALDIRI

Bölgede yıllardır devam eden ve milyonlarca insanı evinden yurdundan eden terör saldırıları, her geçen gün daha geniş coğrafyaları etkisi altına alıyor. Irak ve Suriye başta olmak üzere, bölgedeki yönetim boşluğundan faydalanarak, çatışmaları fırsata çeviren terör, bir kez daha Avrupa'nın göbeğine indi. Fransa'nın başkenti Paris'e, 10 ay önceki Charlie Hebdo baskınından sonra son 70 yılda en büyük dehşeti yaşadı. Onlarca insanın ölmesine ve yaralanmasına yol açan DAEŞ'in bu eyleminin Antalya'daki G20 zirvesinden hemen önce gerçekleştirmesi dikkat çekti.

ORTAK MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teröre karşı ortak mücadele çağrısı ise son saldırılarla ayrıca bir önem kazandı. Bu kapsamda yaşanan terörle birlikte dünya liderlerinin bu mesaja nasıl bir cevap vereceği merak ediliyor.

3 ANA TEMA

Antalya'daki G20'ye ev sahipliği yapan ve ikili görüşmelere dün başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; bugün ABD Başkanı Obama, Rusya Lideri Putin, Almanya Başbakanı Merkel başta olmak üzere, konuk liderlerle başta Suriye ve terörü konuşacak, ayrım yapılmaksızın topyekun mücadele isteyecek.1 Aralık 2014 tarihinden bu yana Türkiye'nin Dönem Başkanlığını yaptığı G20'de Bakanlar düzeyinde olanlar dahil 70'ten fazla toplantı düzenlendi. G20 tarihinde ilk Enerji Bakanları Toplantısı 2 Ekim 2015 tarihinde İstanbul'da yapıldı. Dünya ekonomisine istihdam sağlayan temel ekonomik aktörlerden birisi olan KOBİ'lerin güçlenmesi ve küresel ekonomiye entegrasyonu gibi konuların da etraflı bir şekilde ele alındığı çalışmalar sonucunda yine bir ilke imza atılarak Küresel KOBİ Forumu kuruldu. Bu yılki Liderler Zirvesi'nin üç ana teması, Türkiye'nin öncelikleri temelinde "kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama" olarak belirlendi. Bu çerçevede, küresel ekonominin güçlendirilmesi ve kapsayıcı olması, G20 ile düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğinin derinleştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, yatırımların artırılması, alınan kararların uygulanması ve takibi zirvede tartışılacak başlıca konular olacak.

Dönem başkanlığı Çin'de

Zirve, 2016 yılında G20 Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Çin'in Devlet Başkanı tarafından yapılacak sunum ile sona erecek. Antalya Zirvesi sonuçları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından düzenlenecek basın toplantısı ile dünya kamuoyuna duyurulacak.

Güvenlik en üst düzeyde

Fransa'nın başkenti Paris'te meydana gelen terör saldırılarının ardından Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde güvenlik önlemleri arttırıldı. 2 bin 469'u basın mensubu olmak üzere yaklaşık 13 bin konuğun katılacağı zirvede yaklaşık 12 bin polis görev yapıyor. Bu arada, zirvesi'ni protesto eden Halkın Kurtuluş Parntisi üyesi 4 kişi gözaltına alındı. Emek ve Demokrasi Güçleri'nin protestosu da olaysız sona erdi.

Müzik dinletileri iptal

G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde planlanan müzik dinletileri, Paris'teki terör saldırıları nedeniyle programdan çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Paris'teki terör saldırılarını kınayan ve Fransız mevkidaşı François Hollande'a telefonda taziyelerini sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi çerçevesinde konuklar için planlanan müzik dinletilerinin iptaline karar verdi.

KAYIPLARA SAYGI

Fransa'nın acılarını paylaşma ve saldırılarda hayatını kaybedenlere saygı çerçevesinde, yemeklerde G20 konukları için herhangi bir müzik dinletisi olmayacak. Erdoğan'ın konuk heyet başkanları onuruna vereceği akşam yemeğinde, zirve sırasındaki resepsiyon ve kültürel programlarda müzik dinletilerine yer verilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber