Depremler tesadüf mü?

Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Okan Tüysüz arka arkaya meydana gelen Marmara ve Yunanistan depremlerinin birbirinden farklı olduğu görüşünde birleşti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 18 Kasım 2015 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Depremler tesadüf mü?

Serkan AKKOÇ - Öznur KARSLI

Marmara'da önceki akşam saat 17.45'te meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından dün Yunanistan 6.5 ile sallandı. Ülkenin batısında İyon Denizi'ndeki Lefkada Adası açıklarında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem 2 can alırken, 5 kişi de yaralandı.

Zincirleme depremler, "Büyük deprem geliyor mu?" sorusunu yine düşündürdü. Marmara ile İyon Denizi'ndeki depremlerin ilişkili olmadığını belirten deprem uzmanları, Marmara'daki depremlerin Kuzey Anadolu fay hattındaki gerginliği işaret ettiğini söyledi. İşte uzmanların değerlendirmeleri...

"BÜYÜK DEPREM EN ERKEN 2033'TE"

İTÜ Öğr. Üys. Prof. Dr. Ahmet ERCAN: "Bu öncü bir deprem değil. Küçük depremler büyük depremleri tetiklemez. Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerekiyor. Oysa Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından hemen arkasından büyük bir deprem beklemiyorum. En erken olursa 2033 yıllarında olur, en olağan 2045 olacaktır. İyon Denizi'ndeki depremse Marmara'dakinden çok farklı. Burası ayrı bir kuşak. Bu bölgede 6.5 büyüklüğünde bir deprem olağandır. 7.5-8'e kadar depremler olabilir. Geçmişteki büyük depremler buradaki Miken Uygarlığı'nı yok etmiştir."

"FAYDAKİ GERGİNLİĞİ GÖSTERİYOR"

İTÜ Öğr. Üys. Prof. Dr. Okan TÜYSÜZ: Marmara ve Yunanistan'daki depremler ilişkili değil. Tesadüf eseri peş peşe oldu. Marmara'da bulunan Kuzey Anadolu fayının üzerinde büyük bir deprem beklediğimiz bölge var. Orada hem ana bir fay var, hem de onun yanında birtakım küçük faylar var. 4.2'lik bir depremin büyük bir depremi tetiklemesini bekleyemeyiz. Oradaki fay bir şekilde kırılacak. Marmara çevresindeki şehirler önemli deprem tehlikesiyle karşı karşıya. Yollar, viyadükler, okullar önemli ölçüde depreme hazır hale getirildi ancak konutlarda hazırlık yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber