İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TUİK, 20 bin geçici personel istihdam edecek

Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, Türkiye İstatistik Kurumu, 29/12/2006 tarihine kadar 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre 20 bin geçici personel alacaktır. Alınacak personelde yaş ve öğrenim durumu gibi bir koşul aranmayacak, parça başı ücret ve aylık ücret olmak üzere ikili bir ücret sistemi uygulanacaktır. Yayımlanan Bakanlar Kurulu çerçevesinde bu alıma ilişkin detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ALINACAK KİŞİLER NE YAPACAK

Alınacak kişiler, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca numaralama kontrolü ve yerleşim yeri adres bilgileri ile vatandaşların kimlik numarası esasına göre alanda eşleştirilmesi çalışmalarında, veri derleme ve benzeri işler ile diğer hizmetler için çalıştırılacaktır.

ARANACAK ŞARTLAR

Bu husus, kararın 3'üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, istihdam edilecek geçici personelde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin 1, 4, 5, 6 ve 7 numaralı alt bentlerinde belirtilen şartlar aranacaktır. Bu şartlar şu şekildedir:

1. Türk Vatandaşı olmak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. (Değişik: 10/1/1991 - 3697/1 md.) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere,ağır hapis veyahut 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek (?) akıl hastalığı (?) bulunmamak.

NE KADAR ÜCRET VERİLECEK

Buna ilişkin düzenleme kararın 4'üncü maddesinde ele alınmıştır. Buna göre en çok,

a) Üniversite ve yüksekokul mezunlarına 783 YTL,
Llise ve dengi okul (orta öğretim) mezunlarına 644 YTL,
b) Parça başı ücret verilmesi halinde; yerleşim yerinin özellikleri dikkate alınarak adrese dayalı nüfus kayıt sistemi bilgi formu derleyenlere form başına en fazla 1 YTL, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi bilgi formu veri girişi yapanlara form başına en fazla 0,50 YTL olmak ve günlük en fazla 30 YTL'yi aşmamak üzere,
brüt ücret ödenecektir.

Bu brüt ücretlerin neti ise SSK primi ve gelir vergisi düsüldükten sonra üniversite mezunlari için 570 YTL, lise mezunlari için de 470 YTL olarak hesaplandı.

Bu ücretler üst sınırlar olup, ödenecek miktarlar Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca tespit edilecektir.

(a) bendine göre ücret ödenecek geçici personele ayrıca, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tutarda fazla çalışma ücreti ödenir.

Geçici personele bu ücretler dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamayacak ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamayacak.

ÇALIŞMA SAATLERİ

Çalıştırılacak geçici personelin, çalışma saat ve sürelerinin belirlenmesinde, Devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri dikkate alınacak.

Ancak geçici personel, kendisine verilen görevleri çalışma saatine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorundadır.

SÖZLEŞMENİN SONA ERECEĞİ HALLER

Geçici personelin sözleşmeleri,

a) Devlet memurları için çeşitli kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerinde suç sayılan ve/veya disipline aykırı fiil ve hareketlerin yapılması,
b) Görevlerinde başarısız olduğunun birim amirlerince tespit edilmesi,
hallerinde sona erdirilir.

MAZARET İZNİ

İstihdam edilecek geçici personele; isteği üzerine, eşinin doğum yapması, kendisinin evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için 3 gün ücretli mazeret izni verilir. başkaca bir mazaret izni bulunmamaktadır.

KAMU PERSONELİNE ÖDENECEK ÜCRETLER

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi çalışması için Kurum dışından görevlendirilen kamu personeline, mesai saatleri ile bağlı olmaksızın eğitim çalışmalarına katılmak, soru kâğıdı veya form derlemek, sayım, anket ve kontrol memurluğu yapmak, bilgi formu veri girişi yapmak üzere;

a) Belediye hudutları içinde çalıştırılacaklara günde 9,5 YTL,
b) Belediye hudutları dışında çalıştırılacaklara günde 10,5 YTL,
brüt ücret ödenebilir.

Bakanlar Kurulu Kararının tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber