Sahur'da hazırlanan 2007 bütçesi 187 milyar YTL'ye bağlanıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Ekim 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulması gereken 2007 yılı bütçesi şekillenmeye başladı. Son 1 haftadır sahura kadar geceleyen Maliye bürokratları bütçeye son şeklini verdi. Bütçe yüzde 8 büyüyecek

Türkiye'nin 2007 yılı bütçesi sahurda şekillendi. Maliye Bakanlığı bürokratları, 17 Ekim'de Meclis'e sunulmak zorunda olan 2007 bütçesi için günlerdir sahura kadar geceliyor. 2007 bütçesinin 187 milyar YTL'ye bağlanacağı tahmin edilirken, son rakamların önümüzdeki hafta netleşeceği ifade edildi. Orta Vadeli Mali Plan'da 2007 yılı bütçesi harcama büyüklüğünün 189 milyar YTL olarak öngörülmesine rağmen rakamın daha düşük olacağı hesaplanıyor. Bütçenin yasal olarak mali yıl başından 75 gün önce TBMM'ne sunulması gerekiyor. Bu nedenle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi, Bütçe Mali Kontrol ve Muhasebat bürokratları, bütçenin Meclis'e sunulacağı 17 Ekim Salı gününe kadar sahura kadar çalışacak.

EYLÜL RAKAMI KÖTÜ

Öte yandan IMF heyeti yeni gözden geçirme çalışmaları için 9 Ekim'de Türkiye'de olacak. IMF 11 Ekim Çarşamba gününden itibaren Ankara'da görüşmelere başlayacak. 2006 gerçekleşmeleri ve 2007 rakamlarının masaya yatırılacağı görüşmelerde, bütçe harcamalarına konulan tavan da test edilecek. Yılın ilk aylarında harcamalarda yaşanan yüksek artış nedeniyle IMF, gözden geçirme görüşmelerinde verilen karar uyarınca, bütçedeki faiz dışı harcamalara tavan getirilmişti. Buna göre bütçede yılsonu itibariyle 123 milyar 897 milyon YTL olarak belirlenen faiz dışı harcamaların, eylül ayı itibariyle 90 milyar 940 milyon ytl civarında olması bekleniyor. Ayrıca IMF'yle yapılacak görüşmelerde, memura verilen yüzde 2.32'lik farkın yaratacağı 400 milyon YTL'lik maliyetin nereden karşılanacağı da ortaya konulmak zorunda.

IMF görüşmelerinde bütçe gerçekleşmelerinin yanısıra Temmuz'da gönderilen Niyet Mektubu'nda ?performans kriteri? olarak belirlenen ?Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın Eylül ayı sonuna kadar TBMM'ne gönderilmesi? taahhüdü de yerine getirilmedi.

KRİTER TUTMADI

Maliye Bakanlığı hala tasarıyla ilgili çalışıyor. IMF gözden geçirme görüşmelerinde bu durum sıkıntılı konuların başında geliyor. Ancak Hükümetin genel seçimlerin yapılacağı 2007 yılında Gelir Vergisi Yasası'nı değiştirmekten vazgeçme eğiliminde olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Hükümet, IMF gözden geçirmede ?performans kriteri? olduğu için tasarıyı Meclis'e sevkedecek. Ancak tasarının Meclis'teki görüşme takvimini geciktirecek. Böylece Hükümet tasarıyı kadük bırakmayı planlıyor. Tasarı, seçimlerin ardından duruma göre yeniden ele alınacak.

Sahte Somali heyeti Kemal Unakıtan'ı ?Dankek? yaptı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kendilerini ?Somali Resmi Heyeti? olarak tanıtan sahtekarlarla makamında görüştüğü, üstelik Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da sahte heyetle görüşmesini sağladığı ortaya çıktı.

Bakan Unakıtan'ın görüştüğü heyetin gerçekte Somali'deki iç savaşta illegal yolla kazandığı büyük paraları Türkiye üzerinden aklamak amacıyla bir girişimin içinde olduğu anlaşıldı. Kendilerini Somali fahri konsolosu ve Somali Merkez Bankası Başkanı olarak tanıtan kişilerin, BM'nin ?kalpazan? ilan ettiği Somalili aşiret reisinin adamları olduğu da gerçekleşen randevudan sonra ortaya çıktı.

Dışişleri'ne sormadan randevu verdiği için Somalili ?kalpazanların? tuzağına düşen Bakan Unakıtan yüzünden, böylece TC Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da ?kalpazanları? makamında ağırlamış oldu. İnsanı hayrete düşüren gelişmenin detayları ortaya çıktıkça, Ankara'da günün esprisi bu sahte heyet ve yaptıkları ziyaret oldu. Maliye bürokratları gün boyunca koridorlarda birbirlerine ?dankek? diyerek espri yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber