Aile boyu yatırım fonu milyara dayandı

Özellikle gelişmiş ülkelerde varlıklı ailelere özel olarak sunulan 'aile fonları' bu yılın başından itibaren Türkiye'de de kendini gösterdi. İş Portföy'ün fonlarını yönettiği 10 varlıklı ailenin fon büyüklüğü şimdiden 800 milyon lirayı aştı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 22 Kasım 2015 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Aile boyu yatırım fonu milyara dayandı

Sefer YÜKSEL

Dünya genelinde başta İsviçre olmak üzere özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde aile fonları bulunuyor. Varlıklı ailelerin paraları 'aile meclisi'nin yazdığı kurallar çerçevesinde portföy yönetim şirketleri tarafından yönetiliyor. Öyle ki çocukların ve eşlerin 'harçlıklarını' dahi fonlar belirleyip veriyor. İşte dünyada yaygın olarak kullanılan bu fonlar, 2015 başından itibaren Türkiye'de de görülmeye başladı. Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklik ve portföy yönetim şirketlerine yatırım imkanı verilmesiyle İş Portföy şu ana kadar 10 aileye özel fon kurdu. Söz konusu 10 ayrı fonun toplam büyüklüğü ise şimdiden 800 milyon lirayı aştı.

ASGARİ TUTAR 50 MİLYON LİRA

Ailelere fon kurulabilmesi için asgari tutarın 50 milyon liradan başladığını söyleyen İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, küresel piyasalarda ve yatırım araçlarında son dönemde yaşanan aşırı oynaklıkların, varlıklı aileleri servetlerini koruma ve gelecek nesillere sağlıklı taşıma için bu profesyonel fonlara yönelttiğini anlatıyor. Eraslan, önümüzdeki dönemde hem fon sayısının hem de tutarının hızla artmasını beklediklerini belirtirken, "Aslında daha düşük tutarla fonun kurulması mümkün. Ancak tutar 50 milyon liranın altında olunca fon getirisi giderlerden etkileneceği için biz önermiyoruz" diyor. Ailelere özel fon hizmeti ile ailelerin birkaç nesil boyunca yaptıkları birikimlerin kurumsal bir çatı altında profesyonel destekle yönetilmesini sağlamak istediklerini kaydeden Tevfik Eraslan, aileler için, genç nesillerin eğitimlerinin tamamlanması ve servetlerinin güvenli biçimde gelecek nesle aktarılmasının önemli olduğunu belirtiyor. Eraslan, ailelerin talebine bağlı olarak bu fonların iç tüzüğü ile fonun içerisinden para girişi ve çıkışlarına sınırlama getirilebildiğini söyledi.

Yönettikleri portföy büyüklüğünün 20 milyar TL'yi aştığını kaydeden Tevfik Eraslan, pazar paylarının ise yüzde 21 olduğunu söyledi.

AİLE İÇİ BARIŞA DA KATKI SAĞLAYACAK

Bu ürünün nesiller arası servet transferinin güvenle yapılması için önemli olduğunu belirten Eraslan, aynı zamanda aile içi barışın sağlanmasına da katkı yapmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

YATIRIM STRATEJİSİ AİLELERLE BİRLİKTE BELİRLENİYOR

Fonun yatırım stratejisini ise ailenin seçtiği temsilci ya da temsilcilerle, İş Portöy'ün ekonomisti ve portföy yönetim müdürleri bir araya gelerek birlikte belirliyor. Söz konusu fonlarla yurtiçindeki her türlü finansal aracın yanı sıra yurtdışı piyasalara da yatırım yapılabildiğinin altını çizen Eraslan, "ABD, Avrupa ve Uzakdoğu'da hisse senetleri ve borçlanma araçlarına da yatırım yapabiliyoruz. Ailelerin tercihine göre değişiyor. Bazı aileler yurtdışı yatırımı tercih ediyor. Bazıları ise yurtiçi araçlara yöneliyor" diye konuştu. Eraslan, bu hizmeti acentelik ilişkileri olan İş Bankası Özel Bankacılık ve İş Yatırım şubeleri vasıtasıyla yatırımcılara sunduklarını sözlerine ekledi.

"BİR MİKTAR HİSSE FONU MUTLAKA OLSUN"

Yatırımcılara hangi ürünleri tavsiye ettiğini sorduğumuz Eraslan, uzun vadeli düşünen yatırımcılara, portföylerinde mutlaka bir miktar hisse senedi fonu bulundurmalarını önerdi. Özel sektör tahvillerinin getirilerinin de oldukça cazip olduğunu söyleyen Eraslan, özel sektör borçlanma araçlarını içeren fonların bu yatırımlar için kullanılabilecek uygun bir seçenek olduğunu belirtti. ABD Merkez Bankası FED'in aralık ayında yapacağı toplantıda faiz artırımı beklediklerini sözlerine ekleyen Eraslan, FED'in önümüzdeki dönemde faiz artırımlarına devam edeceği beklentisiyle doların diğer para birimlerine karşı bir miktar güçlü olmasını beklediklerinin altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber