Kabinenin şifreleri!

64. hükümet listesinin hazırlanmasında, hedef ve öncelikler, bölge dengeleri, seçim başarıları etkili olacak. Görev dağılımında en önemli hassasiyet ise 'uyum'. Bu kapsamda tecrübeli isimlerin yanısıra gençlerin de yer alması bekleniyor. 7 bölgeden de bakan olacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Kasım 2015 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kabinenin şifreleri!

64. hükümet listesinin hazırlanmasında, yeni hükümetin hedef ve öncelikleri, bölge dengeleri, seçim başarıları etkili olacak. 62. hükümette yer alan bakanlarlardan bazı isimlerin yanı sıra parti yönetiminde öne çıkan isimlerin kabinede yer bulacağı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta perşembe gününden itibaren İstanbul programının oluşu nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmenin yarın gerçekleşmesi bekleniyor. 64'ncü hükümetteki görev dağılımını şekillendiren Davutoğlu, son istişareyi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan'la yapacak. Türkiye'yi 2023'e hazırlayacak kabinenin kriterleri:

UYUM EN ÖNEMLİ HASSASİYET

*Yeni kabine oluşumunda en önemli hassasiyet 'uyum'.

* Kabinede yedi bölgeden de bakanların yer alacağı belirtiliyor.

* 1 Kasım seçimlerinde oy patlaması yapan bazı illerden seçilen isimlerin ise 'bakanlık'la ödüllendirileceği ifade ediliyor.

* Bölge ve il dengesine de dikkat edilecek.

* Doğu ve Güneydoğu ile Ege'deki bazı iller, kabinede temsil edilecek.

REFORMLAR HIZLA HAYATA GEÇECEK

* Yeni kabinenin reformların hızlı bir şekilde devreye sokulmasını sağlayacak isimlerden oluşacağı belirtiliyor.

* Ekonomi yönetiminde yer alacak isimlerin bir biriyle uyumlu çalışabilecek isimler olmasına özen gösterilecek.

* Bakanlıklar arasında koordinasyon görevi üstlenecek başbakan yardımcılarının seçiminde deneyim ve tecrübe aranıyor.

'ÖZ'E DÖNÜŞ

* 7 Haziran'da 3 dönem kuralına takıldıkları için aday olamayan isimlerin önemli kısmı, yeniden milletvekili listelerine yazıldı. 3 dönemlik 23 isim, 5 aylık aranın ardından tekrar meclise girdi. AK Parti'nin seçimi kazanmasında önemli rolü olan ve öze dönüşün simgesi kabul edilen 3 dönemlik isimlerden bazılarının bakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

GENÇ İSİMLERE DE YER VERİLECEK

*Bakanlar Kurulu uyumu gözetilerek, tecrübeli isimlerle gençleri harmanlaması da bekleniyor.

*Parti kurucularından bazılarının da bakanlar arasında yer aldığı kaydediliyor.

*Kadın hassasiyeti korunacak. İki kadın bakandan birinin başörtülü olmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Pazartesi açıklanır

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kabineye ilişkin, "Kabine pazartesi günü, beklentimiz odur, ortaya çıkacak. 64. Cumhuriyet Hükümeti kolları sıvayıp, besmeleyi çekip, milletimize ve ülkemize hizmete başlayacaktır" dedi.

Program mesaisi

Davutoğlu'nun, "hükümet programı" ve "eylem planı" üzerinde kurmaylarıyla birlikte çalışma yürüttüğü öğrenildi. Programın, önümüzdeki hafta Meclis'te okunması ve görüşmelerin tamamlanması bekleniyor. Güven oylaması ise program üzerindeki görüşmelerden iki gün sonra yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber