'ÇAYKUR'a her koşulda sahip çıkmak durumundayız'

TZD Genel Başkanı Yetkin: - "Bugün ÇAYKUR olmazsa çay fiyatları hem artar hem de üretici perişan olur. ÇAYKUR'u her koşulda desteklemek ve sahip çıkmak durumundayız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2015 19:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'ÇAYKUR'a her koşulda sahip çıkmak durumundayız'

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Bugün ÇAYKUR olmazsa çay fiyatları hem artar hem de üretici perişan olur. ÇAYKUR'u her koşulda desteklemek ve sahip çıkmak durumundayız" dedi.

İbrahim Yetkin, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi 10. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Rize'nin ekonomisinin çaya bağlı olduğunu hatırlattı.

ÇAYKUR'un bölge ekonomisindeki önemine değinen Yetkin, "Bu bölgede iyi ki ÇAYKUR var. Burada ÇAYKUR'a özel sektörden çok daha fazla ihtiyaç var. Bugün ÇAYKUR olmazsa çay fiyatları hem artar hem de üretici perişan olur. ÇAYKUR'u her koşulda desteklemek ve sahip çıkmak durumundayız. Onun politikalarına ve çalışmalarına katkı vermek durumundayız. Buna mecburuz. Çünkü burada yaşam çaydan geçiyor. ÇAYKUR olmazsa üreticinin çay vereceği yeri kalmaz. Mekanizma olarak çayın piyasayı düzenleme gibi bir kuruluşa ihtiyacı var. Bunu da ÇAYKUR sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Yetkin, ÇAYKUR'un çay piyasasını düzenlediğine işaret ederek, "ÇAYKUR piyasayı düzenliyor, arz talep dengesini belli şekilde koruyor ve o şekilde de kendi politikalarını yapıyor. Bu işi tamamen özel sektöre bıraktığımızda ciddi sıkıntılar olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yörede özel sektörün de çay aldığını belirten Yetkin, bunun da üreticiye katkı sağladığını söyledi.

Derneğin Rize Şube Başkanı Müfit Akman da Rize'de 70 yıldır çay tarımı yapıldığını belirterek, "Biz çay tarımının 70 yıl daha devam etmesini istiyoruz ancak üreticilerimiz çay bahçesinden kopmuş. Gürcüler de olmazsa çayımızı toplayan olmayacak, çayımıza sahip çıkmamız lazım. ÇAYKUR da sektörün ve bölgenin sigortasıdır. ÇAYKUR, Rize ve bölge insanı için hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.

Akman, yörede çay sektörü başta olmak üzere organik tarımın desteklenmesini istedi.

Kongreye, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ile çeşitli kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber