Gençleri vuran işsizlik

Resmi rakamlar, işsizliğin gençleri fena halde vurmakta olduğunu gösteriyor. Geçmişte üniversite okumak işsizlik belasının biraz dışında kalmanın garantisi olarak görülürdü, ama üniversite mezunu gençlerin yüzde 30'u, yani 3 gençten biri işsiz. Doktoralı işsiz sayısı da hayli yüksek. İşsizlik belası genç kadınları tabii ki daha güçlü vuruyor.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 23 Kasım 2015 19:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gençleri vuran işsizlik

Serdar Turgut

Bu korkunç bir durum.

Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında yüzde 17'ye varan oranıyla en fazla genç nüfusa sahip olan bir ülkenin kendi geleceğini nasıl karartmakta olduğunu görebilmek için sadece bu oranlara bir göz atmak yeterli olacaktır.

Şimdi böyle bir ülkede geleceğe yönelik tüm umutların kararması ve kötümser olunması gerekiyor değil mi? Ama galiba öyle düşünmek sadece benim kuşağıma özgü bir düşünce. Çünkü bu tabloya ve yaşamakta olduklarına rağmen gençler hala daha ağırlıklı olarak gelecekten umutlu olduklarını söylüyor. Örneğin genç kadınların yüzde 85'i gelecekten umutlu.

Bizim ülkemizde her zaman "ötekiler"in de bir hikayesi vardır. "Öteki Türkiye" bu ülkenin kaderi gibidir.

Gençler hakkında da bir öteki Türkiye hikayesi var.

Gençleri sayesinde Türkiye, dijital sektörde dünyada adından söz ettirmeye başladı. Bu konuda Mixx Awards Europe'ta 27 ödülün 11'ini, Awards US'ta ise 90 ödülün 10'unu Türkler kazanmış. Bu yılki ödül töreninin Berlin'de yapıldığını ifade eden çalışma arkadaşım Dr. Mahmut Kurşun, kazananların hepsini bizzat tebrik ettiğini, hepsine birer mektup da yolladığını ve Türklerin ödül almak için sahneye çıkmaktan yorgun düştüklerini kaydetti.

Resmi kayıtlara geçen ve geçmeyen gençlerimiz arasında da dijital dünyada inovasyon yapmak ve yaratıcı olmak için düşünen çok insan var.

Bunları Habertürk olarak kendi teknolojik ve zihinsel devrimlerimizi anlatmak için konuşmacılar olarak katıldığımız son "Brand Week" toplantıları sürecinde gördük. Etrafıma baktığımda yüzlerde atılım ve patlama yapmaya hazır genç beyinler gördüm.

Size çarpıcı bir şey söyleyeyim; kayıtlara geçseler kendileri de işsiz görülebilecek bazı gençler var, onlar sabahlara kadar uyumuyorlar ve bilgisayar başındalar. Hayır, oyun da oynamıyorlar; onlar zaman farkı nedeniyle gündüzü yaşamakta olan Amerika'ya dijital alanda çalışıyorlar.

Gençlerimizi vurmuş olan işsizlik ülkemizin geleceğini karartmakta. Bu gidişle dünya ülkeler klasmanında birkaç kademe daha düşeceğiz, hatta lig bile değiştirmek zorunda kalacağız. Medeni ülkeler kategorisi dışına düşeceğiz.

Öte yandan elimizde çok büyük bir potansiyel var. Teknolojiye hakimiz, yetenekli gençlerimizin sayısı çok, hiçbiri yenilikten korkmuyor, hepsi risk almaya hazır.

Bunu Bloomberg'deki programım "Yeni Medya"da defalarca ve etraflıca anlattım, iddiam şu ki: Türkiye isterse kısa zamanda bölgenin dijital lideri olabilir ve dahası, dünyada çok önemli bir oyuncu da olur.

Türkiye'nin dünyanın "Silikon Vadisi" olabilmesi için her türlü potansiyeli var, yeter ki hükümet biraz yaratıcı düşünsün ve bunu program dahilinde stratejik kararlarla desteklesin. Ekonominin kısırdöngülerden çıkarılmasının bile yöntemi bu olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber