Türk Saglik-Sen: Devlet hastanelerinde haciz kapıda

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2006 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Saglik-Sen Genel Baskani Önder Kahveci, sosyal güvenlik kuruluslarinin borçlarini zamaninda ödememesi nedeniyle devlet hastanelerinin borç batagina sürüklendigini savunarak, 'Devlet hastanelerinde ikinci haciz krizi geliyor. Sosyal güvenlik kuruluslari hastanelere olan borçlarini ödemede gecikmesi nedeniyle devlet hastaneleri mali açidan zora girmistir' dedi.

Kahveci, devlet hastanelerinin 'krizin esiginde' oldugunu savunarak, ocak ayinda 2005 yili borçlarinin silinmesi nedeniyle yasanan sikintilarin etkileri henüz giderilememisken, bu ikinci darbeyle hastanelerin adeta hacizcilerin kucagina itilerek, hizmet üretmez hale getirilmek istendigini ileri sürdü.

Kahveci, 'Bugün hastanelerimizde sözlesmeli personel maaslarini alamiyor, bütçesini döner sermayeden aldigi paya göre ayarlayarak harcama yapan saglik personeli kredi kartini borcunu, taksitlerini ödeyemez duruma gelmis. Saglik personelinin yasadigi ekonomik sikinti yüzünden is verimi düsmüs, çalisma ortaminda huzur kalmamistir. Kisacasi hacizler hem saglik çalisaninin hem de hastanelerin kapisina dayanmistir' diye konustu.

Saglik Bakanliginin yayinladigi son genelgeyle hastanelerin bayram öncesi personele döner sermaye paylarini ödemeleri için hassas davranmasini istedigini kaydeden Kahveci, sunlari kaydetti:

'Bu genelge parasi olan hastanelerin personele döner sermaye paylarini bir an önce ödemesi için önemli bir gelisme ama, ya parasi olmayan, sosyal güvenlik kuruluslarindan alacagi tahsil edemeyenler hastanelerdeki personel ne olacak? Onlara bayrami nasil geçirecekler? Bakanlik yetkilileri hastanelere genelgeden önce sosyal güvenlik kuruluslarindan hastanelerin alacaklarini istemeli bu paralarin ödenmesi için bir an önce gerekli girisimleri yapmalidirlar.'

'SAGLIK HASTANELERININ KAPILARINA KILIT VURULUR'

Kahveci, toplam 11 hastanesi bulunan Kütahya'da 8 hastanenin sözlesmeli personeline maasini ödeyemedigini, çalisanlarina döner sermaye payini veremedigini belirterek, 'Alacaklilar kapilarina dayanmis. Böyle bir ortamda nasil saglik hizmeti yürütülecek. Kütahyalilar nasil saglik hizmetlerinden faydalanacak' diye konustu. Sadece Kütahya'da degil Istanbul'da, Ankara'da, Bolu'da, Sanliurfa'da, Ordu'da ve diger bir çok yerde hastanelerin zor durumda oldugunu kaydeden Kahveci, 'Üniversite hastanelerinin bashekimleri çikiyor. Hastanelerimiz batiyor diye feryat ediyorlar. Bizim bashekimlerimiz devlet memuru olduklarindan dolayi sikintilarini söyleyemiyorlar' dedi.

Saglik Bakanliginin ise 2 milyar YTL'lik döner sermaye payi ödediklerini ifade eden Kahveci, 'Fakat döner sermaye ödenmeyen, sözlesmeli personele maaslarini vermeyen hastanelerden bahsetmiyor. Bakanlik hastanelerimizin sosyal güvenlik kuruluslarindan alacaklarinin pesine düsmelidir. Aksi halde bu vurdumduymazlik devam ederse yakinda devlet hastanelerinin kapilarina kilit vurulur' dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber