AİHM'den savcılara faili meçhul suçlaması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), karısının isminin yazılı olduğu alyansı sayesinde cesedi teşhis edilebilen Necati Aydın'ın faili meçhul kalan cinayet dosyasına ilişkin kararında tarihi bir saptamada bulundu. AİHM, izleri JİTEM'e uzanan cinayetin karanlıkta kalmasından sorumlu tuttuğu savcıların, Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlerin yoğun olarak işlendiği dönemde pasif kaldığını savundu.

AİHM'nin, 2005'te karara bağladığı birkaç ay önce Türkiye'ye ulaşan gerekçeli kararında, 12 yıldır süren davanın film gibi öyküsü anlatıldı. Buna göre, Diyarbakır'da 1994'te Sağlık - Sen Başkanı Necati Aydın ile eşi Süheyla Aydın, Mehmet ve Hafif Ay'ın evlerinde gözaltına alındılar. Gözaltı süresinin ardından iki kadın serbest kaldı, eşleri de serbest bırakıldı. Ancak Aydın ve Ay adliye binasından dışarı çıkmadı.

'Biz serbest bıraktık'

Yakınları başvurdukları savcılıktan "Biz serbest bıraktık" yanıtını aldı. 5 gün sonra 3 erkek cesedi bulundu. Cesetlerden ikisinin Aydın ve Ay'a, diğerinin de üniversite öğrencisi Ramazan Keskin'e ait olduğu saptandı. Savcılık, cinayetin PKK'lılar tarafından işlendiği, bu PKK'lıları da bulmanın mümkün olmadığı görüşünü savundu.

AİHM, kendisinden belge sakladığı için "üzüntülerini" bildirdiği Türkiye'yi 54 bin 500 euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber