YARSAV, hakimlik sınavının iptalini isteyecek

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Ekim 2006 09:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın hâkim ve savcılık mesleğine kabuldeki ağırlığı ve bundan kaynaklanan yargıda siyasallaşma iddiaları yargıya taşındı. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), geçen ağustosta değiştirilen 'Adli ve İdari Yargıda Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği'nin üç maddesinin iptalini istedi. YARSAV, hafta başında da 600 hâkim adayının alınacağı sınavın iptalini isteyecek.

YARSAV'ın Danıştay'a açtığı davanın dilekçesinde iptalini istediği maddelerden biri hâkim-savcı adaylığı yazılı sınav soruları arasına 'güncel sosyo-ekonomik konular' ibaresini ekleyen madde. Bu düzenlemenin subjektif değerlendirmeye yol açacağını savunan YARSAV'ın iptalini istediği 9. maddeyse 'her yıl alınacak aday sayısının Adalet Akademi'sinin görüşü de alınarak Adalet Bakanlığı'nca tespit edileceğine' ilişkin hükmü içeriyor. Dilekçede, bu yetkinin bakanlığa verilmesinin mahkemelerin bağımsızlığı ve yargıç güvencesi esaslarına aykırı olduğu, hakim-savcılığa ne kadar aday alınacağına karar verme yetkisinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ait olması gerektiği savunuldu.

Bir dava daha yolda

Bu arada YARSAV'ın, idari yargıda 100, adli yargıda ise 500 hâkim adayı alınması amacıyla ilanı yapılan yazılı ve sözlü sınavları da önümüzdeki hafta başında yargıya taşıyacağı öğrenildi. Birlik, açmayı planladığı davada iptalden önce yazılı ve sözlü sınavla ilgili yürütmenin durdurulmasını da isteyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber