Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu AYM'ye gitsin önerisi

Ankara Barosu tarafından düzenlenen, akademisyen, hukukçu ve siyasetçilerin katıldığı TCK 299. maddesindeki 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunun tartışıldığı çalıştayda, sorunun hukuki olmaktan çok siyasi olduğu tespiti yapıldı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Aralık 2015 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu AYM'ye gitsin önerisi

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, sonuç raporunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gönderileceğini, hükümet, tüm siyasi partiler ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) iletileceğini söyledi. Canduran Hürriyet'e, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Çalıştaydan çıkan ilk sonuç bu işin hukuken çözülemeyeceği siyaseten bir çalışma gerektiğiydi. Sonuç bildirgesi Avrupa ile farkımızı da ortaya koydu. Avrupa'da hapis cezası kaldırıldı. Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası 30 Euro. Bizde ise en alt sınırdan cezası 11 ay 20 gün. Katalog suçlardan olmamasına rağmen tutuklama veriliyor." Canduran sonuç bildirgesine girecek konuları da özetle şöyle aktardı:

"İfade ve basın özgürlüğü haklarını orantısız şekilde sınırlandırdığı ve ihlal ettiği, Cumhurbaşkanın şahsının kişilik haklarının korunması ile Cumhurbaşkanlığı makamının itibarının aynı suç tipi içerisinde düzenlenmesinin ceza hukuku sistematiğine aykırı olduğu, çözümün hukuki ve aynı zamanda siyasal mücadele ile gerçekleştirilebileceği, en etkin yolun konunun Anayasa Mahkemesi'nin önüne taşınması gerektiği, ilk derece mahkemesinin önüne gelen uyuşmazlıkta uygulanan kanun hükmünü anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne göndermesi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber