4/B'liler sendikaya üye olabilir mi?

Kamu kurumlarınca, son yıllarda 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam yoluna daha fazla başvurulmaktadır. Sağlık personeli ve öğretmenlik son dönemlerde 4/B statüsünde istihdam edilen iki unvandır. Bu yeni unvanlar ile birlikte, 4/B statüsünde istihdam edilen personel sayısında artış olmuştur. Peki 4/B'liler sendika üyesi olabilir mi? Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ekim 2006 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre sadece daimi statüde çalışan ve işçi sayılmayan personel memur sendikalarına üye olabilmektedir. 4/B'li personel, her yıl sözleşme yenilediği için, daimi statüde çalışan bir personel olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle de, 4/B'liler sendikaya üye olamamaktadır.

Ancak 2006 yılı toplu görüşmelerinde Türkiye Kamu Sen'in önerisi üzerine, 4/B'li personelin de sendikaya üye olması konusunda mutabakata varılmıştı. Görüşmeler sonrasında imzalanan anlaşmazlık metninde de 4/B'li personelin sendikalara üye olması konusunda yasal düzenleme yapılacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, Kamu İşveren Kurulunun önceki yıllarda verdiği sözleri tutmadığı gözönüne alınırsa, bu düzenlemenin yapılmasının uzun bir süreyi alabileceğini değerlendirmekteyiz. Yasal düzenleme yapılmadıkça da 4/B'lilerin sendikalara üye olması mümkün değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber