Erdoğan: Davete icabetle Irak'a gittik

Recep Tayyip Erdoğan,Irak üzerinde birçok ülkenin attığı adımlar, yaptığı operasyonlar var. Biz hiçbirine benzemiyoruz. Başta DAİŞ terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir yeri Irak. Biz davete icabetle Irak'a geldik.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2015 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Davete icabetle Irak'a gittik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda Türkmenistan'a hareket öncesi açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Türkmenistan aktif tarafsızlık politikasıyla çok önemli gelişmeler kaydeden bir kardeşimiz. Türkiye bugüne kadar olduğunu gibi bugün de, Türkmen kardeşlerinin yanında olacaktır. Başta devlet başkanları olmak üzere, karşılıklı siyasetimiz kardeşliğimizin en önemli göstergesidir.

Görüşmede enerji ve ulaştırma başta olmak üzere ekonomi, eğitim ve kültür gibi alanlarla konuşacağız. Orada bulunan diğer devlet başkanlarıyla da görüşeceğiz. Gündemdeki konuları da konuşacağız.

Bu ziyaretimin hem Türkmenistan'la birliğimiz, hem de tarihi,din anlamında ilişkilerimizin olduğu Orta Asya Bölgesi'ne hayırlı olmasını diliyorum.

BEŞİNCİ TORUN SEVİNCİ

Bu beşinci torunumuz, erkek. Gerek annenin, gerekse torunumuzun sağlık durumları gayet iyi. Adeta dün gece bizi beklediler. Bizler Bosna Hersek heyetini uğurladıktan sonra doğumda bulunduk. İlk isim, dürünümün ismi oldu, Sadık. İkinci isim için ise istişareler devam ediyor.

FIRAT'IN BATISI KONUSU

Değerli arkadaşlar, bölgenin hassasiyetleri çerçevesinde atılmış bir adım. Bölge bizim için hassasiyet gösteriyor. Fırat'ın batısı olarak da Türkmen kardeşlerimizin yaşadığı bölgeler. Onlar bizim için ayrı bir hassasiyet gösteriyor.

TÜRKMENİSTAN İLE DOĞALGAZ KONUSU

Türkmenistan bu konuda her zaman gündemimizde oldu, bu defa da yine gündemimizde olacak. Bunlar tekrar gündemimizde yer alabilecek konulardır.

GAZİANTEP'TE ÖZEL GÜVENLİK İLANI

Bölgenin hassasiyetleri çerçevesinde alınmış bir karar. Şu anda 15 günlük olarak alınmış bir karardır. 15 günden sonra ne olur bunu gelişmeler gösterecek. Bölge bizim için hassasiyet teşkil ediyor. Bunun yanında Fırat'ın batısı olarak da Türkmen kardeşlerimizin adeta Akdeniz'e uzandıkça o bölgeler kardeşlerimizin yaşadığı bölgeler. Bundan dolayı da tüm güvenlik güçlerimiz buradaki hassasiyeti arttırmış durumdalar. Şu anda gelişmeleri hep birlikte izliyoruz, kararlar ona göre farklı bir şekilde ele alınabiliri.

MUHAMMEDOV KARDEŞİMLE GÖRÜŞÜYORUM

Türkmenistan'la her zaman görüşüyoruz. Hükümetten hükümete olmaktan çok hükümetten özel sektöre olmak suretiyle bu adımları değerli kardeşim Muhammedov'la görüşmüştük. Kendileriyle görüştükten sonra dönüşte bunları siz basın mensuplarımızla gerek hükümetimiz gerekse şahsım ele alırız.

IRAK TEDBİRLERİ ALAMIYORSA BİZ ALIRIZ

Irak üzerinde birçok ülkenin attığı adımlar, yaptığı operasyonlar var. Biz hiçbirine benzemiyoruz. Başta DAİŞ terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir yeri Irak. Biz davete icabetle Irak'a geldik. Biz ülkemize yapılacak saldırıda merkezi yönetimin davetini mi bekleyeceğiz. Tam aksine biz diyoruz ki, ırak merkezi yönetimi oradan ülkemize yapılacak herhangi bir terör saldırısına gerekli tedbirleri alamıyorsa bu tedbirleri biz alırız. Başbakanlığım döneminde de Irak'ın yetkilileri ile bunları hep konuştuk; ya siz tedbirleri alın, alamıyorsanız biz almak zorunda kalacağız diye...

IBADİ'NİN TALEBİ ÜZERİNE GÖNDERDİK

Şu andaki gelişmelerde gerek DAİŞ'in Irak'taki gerçekleştirmiş olduğu işgal, ki bu işgale karşı merkezi yönetim herhangi bir şey yapamamıştır. Biz 2014 yılı sonunda sayın Ibadi'nin talebi üzerine askerimizi gönderdik. Şu anda Başika kampının kurulmasından bu yanan neredeyse 1,4 yıla yakın bir zaman geçti. Siz 1,5 yıl önce neredeydiniz diye sormazlar mı? Şimdi kalkıyorsunuz böyle bir açıklamada bulunuyorsunuz.

AÇIKLANAN RAKAMLAR ASILSIZ VE UÇUK

Biz dün Dışişleri müsteşarımızı gerekse Milli İstihbarat Başkanımızı Irak'a gönderdik. Gerekli görüşmeleri yaptılar. Biz şu anda askerimizi geri çekmek için bir şey sözkonusu olamaz. Oradaki eğitim verme işine kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Orada sadece eğitim veren subay ve askerimizin korunmasına yönelik ayrıca bir takviye olmuştur. Açıklanan rakamlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber