Davalar farklı 'senaryo' aynı

"Askeri casusluk" suçlamasıyla İstanbul ve İzmir'de açılan davaların dosyalarında çok sayıda benzerlik ve ortak noktanın bulunduğu belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2015 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davalar farklı 'senaryo' aynı

Gülcan Kaplan - Ömer Süt

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 49'u muvazzaf 357 sanığın yargılandığı ve kamuoyunda "Askeri casusluk" olarak bilinen "Gizli bilgi ve belge bulundurma" davası ile İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2012 yılında sonuçlanan 55 muvazzaf askerin yargılandığı "Askeri casusluk" dava dosyalarında çok sayıda benzer ve ortak nokta bulunduğu belirtildi.

İzmir ve İstanbul'daki davalarda yargılanan sanıkların avukatlarından Mahir Işıkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki dava arasında kelime hatalarına varacak kadar benzerliğin olmasının davaların tek merkezden yönetildiğinin ispatı olduğunu savundu.

Her iki dosyada sözde örgüt elemanlarının birbirleriyle iletişimlerinin de aynı şekilde resmedildiğini ifade eden Işıkay, "İkisinde de irtibat telepati ile sağlanır. İstanbul'da 56 sanık arasında tek bir telefon, telsiz, telgraf, posta, mail, kargo, kurye, duman, haber güvercini yoktu. İzmir'de 357 sanık arasında suç unsuru olabilecek ya da bu suçlarla ilgili tek bir görüşme yoktur. Sadece özel hayata ilişkin telefon görüşmeleri vardır. Bunun haricinde örgüt İstanbul gibi telepati ile haberleşmektedir" diye konuştu.

Işıkay, iki dosyanın ortak noktalarından birinin de "şantaj" olduğunu, iki davanın iddianamesinde de sayıları binleri aşan mağdur ve müşteki bulunmasına rağmen davalarda şantaja uğradığından şikayet eden kimsenin çıkmadığını, her iki sözde örgütün "casusu olmayan casusluk davası" olduğunu dile getirdi.

Hedeflenen savunma projeleri aynı

İki dosyada askeri ve savunma sanayisine ait projelere yer verildiğini söyleyen Işıkay, başka bir benzerliğin de sözde örgüt yöneticilerinin üyelerinden rütbesiz ve yaşça küçük olmasıyla kendisini gösterdiğine işaret etti.

Işıkay, "Koskoca generallere, amirallere, profesörlere, 24 yaşında bir üniversite öğrencisi ile 27 yaşında bir sekreter, emir komuta eder. Kaymakam kızı Safiye, babasını vali yapamaz ama Yüksek Askeri Şuraya etki edip amirallerin terfisini yaptırabilmektedir" diye konuştu.

Ortak deliller, ortak sanık ve mağdurlar

İstanbul'da "Kara kutu", İzmir'de "Pandora" gibi açılmayan süper şifreli dosyalardan bahsedildiğini de dile getiren Işıkay, iki davada bazı delillerin ve sanıklarının da ortak olduğunu belirterek, "Düşünün, İstanbul'un sözde 1 numaralı sanığı dahil 7 üyesi, İzmir dosyasında. Buna hala 'iki ayrı dosyadır, tek bir merkezin ürünü değildir, olsa olsa tesadüftür' denebilir mi?" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber