Yabancı doktorlar geliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Ekim 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doktor yetersizliğinden yakınan hükümetin, açığı yabancılarla kapatma planı TBMM'den ilk onayı aldı. TBMM Sağlık Komisyonu, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmalarına olanak sağlayan ve doktor hatalarından doğan tazminatlar için sigorta sistemi öngören tasarıyı dün kabul etti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ CHP'lilerin, "Hangi doktor gelir, kaç para verirsiniz, kamuda nasıl çalıştırırsınız" sorularına muhatap oldu. Akdağ, devlet memurları yasasındaki engel yüzünden yabancı doktorların kamu hastanelerinde değil, sadece özel sektörde çalışacaklarını açıkladı. Akdağ yabancı doktorlara kalite ve denklik kuralını ise YÖK'ün koyacağını bildirdi. TBMM Genel Kurulu'nda aynen yasalaşırsa 1 Ocak 2007'den itibaren geçerli olacak tasarı şu hükümleri içeriyor:

SORUMLULUK SİGORTASI

Sağlık kurum ve kuruluşları çalıştırdıkları her hekim için, serbest doktorlar da kendileri için mali sorumluluk sigortası yaptıracak. Sigorta yaptırmayan doktor ve kurumlara, sigorta yaptırmadığı süre için ödemesi gereken primin beş katı kadar idari para cezası verilecek.

RADYOLOĞA AB DOZU

Kamuda iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerlerde çalışanların, 5 saatle sınırlanan çalışma süreleri yeniden belirlenecek. Akdağ, sürenin "AB doz limitine göre" ayarlanacağını söyledi.

ASKERE YASAK YOK

İl Sağlık Müdürlüğü ve başhekimlik görevindekiler serbest çalışamayacak. Askeri sağlık kuruluşlarında görevli başhekimler yasaktan muaf oldu.

TEKNİSYENLERE İZİN

Anestezi işlemlerini anestezi uzmanının bulunmadığı hallerde, ameliyatı yapan ilgili uzmanın gözetim ve direktiflerine uygun olarak anestezi teknisyenleri yapabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber