'Din' kitapları Alevileri de üzdü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Ekim 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9, 10, 11 ve 12. sınıfların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına konulan Alevilikle ilgili bilgiler Alevileri üzdü. Alevilerin hazırladığı raporda, "İslama ayrılığı, zulmü sokan Muaviye 'Hazret' olarak anılmış" denildi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bu yıl müfredata almasının ardından, 9, 10, 11 ve 12. sınıfların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına konulan, Alevilikle ilgili bilgiler, Alevileri memnun etmediği gibi üzdü. Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı, kitapları "bilimsellik", "mezhepler üstü olma iddiası" ve "Alevilik inancı" açısından inceledikten sonra bulduğu yanlışlarla ilgili olarak hazırlanan raporu dün MEB'e gönderdi.

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, kitapların beklentilerini karşılamadığını belirtti. Doğan şöyle konuştu:

"Alevileri en önemli rakip grup olarak gören bir siyasi iktidarın Alevilikle ilgili olarak doyurucu bilgiler koyması beklenemezdi. Bugüne kadarki uygulama ve son çıkardıkları kitaplar maalesef bizim görüşümüzü doğruladı. Bir Alevi anne baba çocuğunu okula yolladığında, Sünni kardeşlerimizin çocuklarına ne tür ve kapsamda bilgiler veriliyorsa, Alevilere de Alevilikle ilgili aynı kapsamda bilgi verilmesini bekler. Ancak önümüze çıkana şaşırmadık."

'Aleviler küçümseniyor'

Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu, "11. sınıf ders kitabının 60'ncı sayfasında Şiiliğin Mecusilik ve Yahudilikten etkilendiği söylenmiş. Şiiliğin Yahudilerden etkilendiğini söylemek küçümsemek demek.

Şunu küçümseyeyim, bunu küçümseyeyim inancı içerisinde hareket ederseniz kendi yurttaşınızı küstürürsünüz. Bu bizi de, Şiileri de, Ehli Beyt inancını esas almış bütün kesimleri üzer" dedi.

Uğurlu, raporda yer verdikleri bir başka ayrıntıya da şöyle dikkat çekti: "Yine aynı kitabın aynı sayfasında, İslama ayrılığı, saltanatı, zulmü, hanedanlığı sokan Muaviye ödüllendirilmiş ve 'Hazret' olarak anılmış. Hz. Muhammed'in karşısında Ebu Cehil neyse, Hz. Peygamber'in düşmanları neyse, biz Hz. Ali'nin karşısında Muaviye'yi de onun gibi görürüz."

Dava açılmıştı

Cem Vakfı, müfredatı yenilenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitabında 'Alevilik' konusuna yer verilmediği gerekçesiyle dava açmıştı. Bu davadan 3 gün sonra Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamada, 2006 - 2007'de okutulacak ders kitabında "Alevilik" konularının yer alacağı açıklanmıştı.

Alevi ibadeti yok sayılıyor

Alevilerin hazırladığı rapordan bazı itiraz noktaları ve bölümler şöyle:

9. sınıf: "İbadetin kapsamı" alt başlığı altında namaz, ramazan orucu, hac, zekât gibi ibadetler ele alınıyor. Ancak, Alevi İslam inancının ibadet biçimlerinden söz edilmiyor.

Cem ibadeti, muharrem orucu görmezlikten geliniyor.

"Türkler ve Müslümanlık" başlıklı ünitede, Türklerin Müslümanlaşması sürecinde özellikle Kuteybe Bin Müslim komutasındaki Emevi İslam ordularının Türk ülkelerinde gerçekleştirdiği katliamlara hiç değinilmemiş. Türklerin Müslümanlaşmasındaki Ehli Beyt soyuna mensup seyitlerin etkisinden de hiç söz edilmemiş.

10 sınıf: "Allah İnancı" başlıklı ünitede Şii ve Alevi İslam anlayışlarının temel inanç ilkelerinden olan "Velayet / İmamet İnancı" yadsınmış.

İslam dışı ya da Kuran dışı tüm inançlar yanlış / batıl biçiminde nitelenmiş.

"Bütün ibadethaneler (cami, mescit, kilise, havra, sinagog) aynı saygıyı görürler..." denilirken cemevlerinin de ibadethane olduğu gerçeği inkâr ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber