Devlette işçi-memur ayrımı kalkıyor

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlette işçi-memur ayrımı kalkıyor

Hükümet, kamu çalışanları arasındaki işçi ve memur ayrımını kaldırmaya hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu'na sunulan projeye göre devlette sayıları 3 milyonu bulan memur ve işçiler ?kamu personeli' adıyla anılacak. Kamu personelinin statü ve ücret durumları da aldıkları eğitim ve yaptıkları işe göre yeniden tanımlanacak.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında devletin yeniden yapılandırılmasını görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanacak. Tek maddelik gündemle toplanacak Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Prof. Dr. Ömer Dinçer ile AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin'in üzerinde çalıştığı ve birçok radikal değişiklik içeren proje tartışmaya açılacak. Yerel Yönetim Reformu ile koordineli biçimde hazırlanan projenin hayata geçirilebilmesi için bir dizi yasal düzenleme gerekiyor.

ZAMAN'ın edindiği bilgilere göre Hükümet'in gündemine gelecek bazı konular şunlar:

İşçi?memur ayrımı kalkıyor: Devlette çalışanlar arasında ücret ve statü adaletsizliğini gidermek için işçi?memur ayrımı kaldırılacak. Kamu çalışanlarının hepsi ?kamu personeli? olarak adlandırılacak. Kamu personelinin ücretlendirilmesinde ?eşit iş? prensibi esas alınacak.

Müsteşar ve genel müdüre otomatik istifa: Her iktidar değişiminde yaşanan üst düzey kadro atama sorununu çözmek için genel müdür ve üst görevler olan müsteşar yardımcısı ile müsteşarların görev süresi, bağlı olduğu başbakan ve bakanla sınırlı olacak. Hükümet değişimlerinde bu görevde bulunanlar otomatikman istifa etmiş sayılacaklar. Hükümet, istediği bürokratla tekrar çalışabilecek.

Genel müdürlük revizyonu: Bakanlıklardan sonra bazı genel müdürlükler ve kuruluşlarda da birleştirme ve yer değiştirmeye gidilecek. Turizm Bakanlığı'nın Çevre Bakanlığı ile birleşmesinden sonra Çalışma Bakanlığı bünyesinde yer alan Aile, Çocuk Esirgeme, Kadının Statüsü, Sosyal Hizmetler Genel Müdürlükleri Güldal Akşit'e bağlı Devlet Bakanlığı'na bağlanacak.

Derviş reformuna devam: Ecevit hükümeti döneminde ekonominin başında olan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş'in IMF ile üzerinde uzlaştığı bazı kurumların bölge müdürlüklerinin kapatılması girişimi hayata geçirilecek. Karayolları, Köy Hizmetleri başta olmak üzere bazı kuruluşların atıl durumdaki bölge müdürlükleri kapatılacak. Tarım Bakanlığı'na bağlı olan Köy Hizmetleri de lağvedilecek.

Sosyal tesisler satılacak: Bakanlıklara bağlı sosyal tesis ve lojmanların satışıyla ilgili düzenleme yapılacak. Askeri ve güvenlik kaygısı olmayan lojman ve tesisler satılacak veya kiralanacak.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber