Tüp geçiş 2.5 dolar

Haber Giriş : 13 Ekim 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araçlar için inşa edilecek tüp geçidin yap-işlet-devret'le yapılması için YPK'dan onay geldi. İki yakayı birleştirecek projede geçiş ücreti ise 2.5 dolar.

İSTANBUL Boğazı'na raylı sistemden sonra, lastik tekerlekli araçların geçmesi için yeni bir tüp tünel daha inşa edilecek. Yeni tüp tünelde gidiş ve gelişler farklı katlardan gerçekleştirilecek. Yeni tüp geçişin ücreti ise 2.5 dolar olarak belirlendi. Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin yap-işlet-devret modeliyle yapımı için Yüksek Planlama Kurulu'ndan (YPK) onay aldı.

Bakanlığın hazırladığı fizibilite çalışmasına göre, İstanbul'un her iki yakasını denizin altından birleştirecek yeni tüp tünel için alternatif güzergahlar üzerinde de çalışmalar yapıldı. Güzergahların, ?tarihi yarımada'daki Kennedy Caddesi ile İstanbul-Ankara devlet yolunu birleştirmesi öngörülüyor.

FİZİBİLİTE çalışmasındaki öngörülere göre, tünel 2'şer şeritli ve 2 katlı olarak inşa edilecek. Gidiş ve gelişler, ayrı katlardan gerçekleştirilecek. Toplam uzunluğu 5.5 kilometre olması hesaplanan tünelden yalnızca küçük otobüs, minibüs ve otomobiller geçecek. Tünelin denizin altında kalan bölümlerinin inşasında ileri teknoloji ürünü tünel açma makineleri kullanılacak.

Diğer bölümlerin yapımında aç-kapa ve Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu gibi yöntemlerden yararlanılacak. Tünel, depreme son derece dayanıklı bir teknikle inşa edilecek ve olası bir depremin yıkıcı etkisini engellemek üzere esnek bir yapıda olacak. Projenin yapım maliyetinin toplam 500 milyon doları bulması bekleniyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber