Türk şirketleri küreselleşiyor

Yurt dışında, özellikle enerji ve inşaattaki güçlü adımlarıyla dikkat çeken şirketler, küresel pazarlardaki satın alma ve yatırımlarla adından söz ettiriyor. Gelecek yıl için yalnızca iki Türk şirketinin yurt dışı yatırım ve satın almalarının toplam bedeli 3,5 milyar doları aşacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Aralık 2015 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk şirketleri küreselleşiyor

Uluslararası piyasaların küresel güçleri arasında yer almaya başlayan Türkiye, dünya pazarlarındaki doğrudan yatırımlarını ve satın almalarını her geçen gün arttırıyor. Yurt dışı pazarlarda özellikle enerji ve inşaat alanındaki doğrudan yatırımlara ağırlık veren Türk iş dünyası, büyük enerji kaynaklarının da yardımıyla geleceğin güçlü ekonomilerini barındıran ve yatırım açığı olan Asya ve Afrika ülkelerinde konumunu güçlendiriyor. Bunlardan Türkiye Petrolleri (TP) 2016'da 2,5 milyar dolar yurt dışı yatırım planlarken, Afrika pazarına Mozambik ve Fildişi Sahili'ndeki yatırımlarıyla giren Türk çimento grubu Limak Çimento da, bu kıtada üç ayrı ülkede 1 milyar avroya çıkabilecek büyük bir satın almaya hazırlanıyor.

TP, 2,5 MİLYAR DOLAR AYIRDI

TP Genel Müdürü Besim Şişman, 2016'da 2,5 milyar dolar yurt dışı, 677 milyon lira da yurt içi yatırım yapılacağını belirttti. Türkiye ve değişik ülkelerde faaliyet gösteren 60 senelik bir şirket olduklarını belirten Şişman, "Yurt dışı odaklı büyümeyi stratejimizin merkezine yerleştirdik. Yıllarca gereği kadar agresif olmamış, olamamışız. İtalya'dan Eni, Fransa'dan Total, İspanya'dan Repsol gibi şirketler bu noktaya gelirken, bütün enerjilerini yurt dışı odaklı büyümeye yoğunlaştırdıkları görülüyor. Bu anlamda kaybedilen zamanı kapatmamız gerekiyor" dedi. Petrol ve doğalgazda önceliğin Türkiye'ye yakın coğrafya olacağının altını çizen Şişman, yaptırımların kalkması sonrasında bir açılım olursa İran'a gidileceğini, fırsat olursa Sahra Altı Afrika ve Asya'ya doğru olan bölgelere girilebileceğini belirtti.

AFRİKA'YA 1 MİLYAR AVRO

Limak Holding iştiraklerinden Limak Çimento da, Mozambik ve Fildişi Sahili'ndeki yatırımları sonrası, Afrika kıtasında üç ayrı ülkede 1 milyar avroya kadar çıkabilecek büyük bir satın almaya hazırlanıyor. Limak Çimento, Afrikalı bir grubun bu kıtada üç ayrı ülkedeki muhtelif tesislerinin satın alınması konusunda gizlilik anlaşması yaptı. "Türk sanayicileri olarak Afrika'ya girmekte çok geç kaldık" diyen Limak Çimento Grup Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek, satın almanın finansmanı konusunda ise Afrika'da faaliyet gösteren yabancı bir banka ile görüştüklerini ve söz konusu yatırımların 5-6 ay içinde somutlaşacağını söyledi.

TP'nin halka arz modeli THY

TP Genel Müdürü Şişman, enerjide milli politikadan vazgeçilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu nedenle TP'de halka arz olacaksa, THY modelinin doğru olduğunu düşünüyoruz" dedi. Şişman, "THY halka arz süreci sonrasında değerinin 6-7 katına çıktı. TP için de doğru olan budur. Normalde şirketlerde direnç olur, ama bizde kadrolar halka arzı istiyor. Biz işçisiyle, mühendisiyle buna hazırız" diye konuştu. Düşen petrol fiyatlarının bütün petrol şirketlerini olduğu gibi TP'yi de etkilediğini ifade eden Şişman, halka arz süreci için ise duruma uzun vadeli bakıldığını bildirdi.

Güney Amerika ve Balkanlar sırada

Limak Çimento Grubu'nun Afrika pazarında Mozambik'te öğütme-paketleme tesisi ile Fildişi Sahili'nde öğütme-paketleme ve hazır beton tesisi yatırımları sürüyor. Afrika'yı büyümek için çok önemli bir pazar olarak gördüklerinin altını çizen Aksüyek, "Bizimle beraber Limak Enerji de Mozambik'te etüdlerine devam ediyor. Yine Fildişi'nde inşaat sektörüne girmeyi düşünüyoruz" dedi. Gelecek beş yıl içinde Güney Amerika ülkelerinden birinde de yatırım planladıklarını ve bir satın alma yapabileceklerini kaydeden Aksüyer ayrıca, Balkanlarda da söz konusu ekonomik

girişimlerinin olabileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber