İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

YÖK Başkanı Teziç "Başbakan bu meselede taraf olduğu için hakem olamaz"

Haber Giriş : 19 Mart 2004 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Teziç "Başbakan bu meselede taraf olduğu için hakem olamaz"

Rektörler Komitesi, YÖK Başkanı Teziç başkanlığında YÖK'te toplandı. Toplantı başlamadan önce Teziç, gazetecilere açıklama yaptı. Teziç, açıklamasında, YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yükseköğretim yasa taslağı ile ilgili oluşturulan komisyondan çekilme nedenlerini anlattı. YÖK'ün yükseköğretim yasa taslağıyla ilgili çalışmasını 22 Ocak 2004 tarihinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a sunduklarını anımsatan Teziç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde bu konuda çalışmak üzere YÖK ile MEB'in ortak bir komisyon oluşturmasının kararlaştırıldığını anlattı.

''Hatta sayın Başbakan (hocam bu komisyonun başında siz olun) dedi'' diyen Teziç, ertesi gün Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i ziyaret ettiğini anımsattı. Bu görüşmede de komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını kaydeden Teziç, ayrıca taslak tam şekilleninceye ve MEB ile YÖK arasındaki temaslar sonuçlanıncaya kadar bir açıklama yapılmaması kararı da alındığını anlattı. Çalışmaların böylece başladığını ve bir hayli de mesafe alındığını ifade eden Teziç, şunları kaydetti:

''Ben bir süre yoktum. Ayın 17'sinde yurda döndüğümde basında çıkan haberleri incelerken MEB'in bir Danışma Kurulu ile çalıştığı haberini gördüm. Ele alınan maddeler de değerlendirilmişti. Böyle bir şey görünce birden (ne oluyoruz) sorusu aklıma geldi ve Komisyonda yeralan arkadaşlarımı aradım ve bundan haberleri olup olmadığını sordum. Onlar da böyle bir çalışmanın yapıldığını söylediler. Bunun üzerine burada görevli arkadaşlarla da görüş alışverişinde bulunarak, bu aşamada karşımızda alternatif bir kurulun bulunmasından rahatsızlığımı, bu şekilde çalışmalara devam etmenin isabetli olamayacağını söyledim, bir görüş birliğine vardık. Derhal bu açıklamanın yapılması gerekiyordu.''

''DANIŞMA KURULU OLUŞTURMANIN AMACI BELLİ''
Danışma Kurulu oluşturulmasının YÖK ile MEB arasında belli bir ''centilmenlik anlaşmasıyla'' yürüyen çalışmaları değişik bir boyuta götürdüğünü belirten Teziç, şunları söyledi:

''Bu kurul alternatif bir Kurul. Buna katlanmak, hiçbir şekilde hiçbirimizin kabul edemeyeceği bir husustu. Onun için de görüşmelerin bizim açımızdan devam etmesinin isabetli olmayacağını düşünüyorum. Çünkü MEB'in, güvenemediği bir YÖK ile güvenmek istediği bir başka Danışma Kurulu ile arada nasıl bir politika izlemek istediğini anlamak mümkün. Gerekirse YÖK ile görüşmem ama alternatif başka bir heyetle devam ederim deniliyor. Bizim çekilmemizin temelinde yatan budur. 22 Ocak tarihinde başlayan bir çeşit centilmenlik anlaşmasıyla yola devam ediliyordu. Bu anlaşma bozulunca artık bunun üzerinde bizim ısrarcı olmamız mümkün olamazdı. Çekilmekten başka bir çare de söz konusu olamazdı.''

Teziç sözlerini, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu meselede taraf olduğu için, hakem olamaz. Kendisi eski bir sporcudur ve bu yüzden kuralları da bilir. Bu yüzden, yani taraf olduğu için hakem olması imkansızdır" şeklinde sürdürdü.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber