Bakanın eşine yurtdışı harcırahı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li bakanların milli günlerde yaptığı yurtdışı gezileri araştıran CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. İnce, 3 Kasım 2002'den sonra Bakanlar Kurulu üyelerinin bazılarının 23 Nisan 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim ve 10 Kasım'da çeşitli gerekçelerle yurtdışına çıktıklarını öne sürerek bu gezilerin gerekçelerini ve maliyetlerini sordu.

İnce'nin Başbakan Erdoğan'a yönelttiği soru önergesi için bilgi gönderen Bakan Güler'in konuyla ilgili yazışmasında, bir ayrıntı dikkat çekti. Bakan Güler'in 21-24 Nisan tarihlerinde Katar'a yaptığı ziyaret sırasında bin 144 YTL harcırah aldığı, aynı geziye katılan eşi Mehtap Güler'e de 790 YTL harcırah verildiği belirtildi. Gezi, Katar'ın Başbakan İkinci Yardımcısı Abdullah Hamad Al Attiyah'ın davetiyle gerçekleştirilirken, söz konusu yazışmada Bakan Güler imzasıyla, 'Yurtdışında görevli olduğum tarihler ve bilgiler aşağıda belirtilmiştir' denilerek, 'Bakan harcırahı: 1.144.20 YTL, uçak: 3.163.01 YTL, eşinin harcırahı: 790.48 YTL' ifadeleri yer aldı.

'BİLET BİLE ALINMAZ'

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, 'Bakanlığım döneminde eşimle yurtdışına gittim. Hiçbir zaman kendisine harcırah verilmedi' diye konuşurken, Eski Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz da, 'Uygulama yasal değil. Bırakın harcırahı, eşlerin yol masrafı dahi bakanlık bütçesinden karşılanamaz' dedi.

CHP'DEN TEPKİ YAĞDI

CHP'li vekiller uygulamanın etik olarak kabul edilemeyeceğini vurgularken, Siyasi Ahlak- Etik Yasası teklifinin sahibi, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, 'Böyle bir uygulama kural dışıdır. Bakan eşine harcırah verilmez. Ödendiyse geri alınmalıdır. Türkiye'de bakan, milletvekili ve eşleri bu tür konularda bir kuralsızlık zemini' içinde hareket ediyor. Siyasi ahlak davranışları AB kriterlerinin çok gerisinde' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber