Başbakan TOKİ'ye her gün gecekonduları soruyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2003'te yeniden yapılandırdığı TOKİ'ye; prestij projeleri, lüks konutları değil sürekli olarak gecekondularda yaşayanlar için geliştirilen projeleri soruyor. Başbakan'ın bu konudaki baskısı TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ı gecekondu uzmanı yaptı ve Bayraktar'a, 'Gecekondu' kitabı yazdırdı.

AKP'nin hem parti hem de hükümet programında yer alan 'sosyal projeler' için en önemli 'icracı kuruluş' konumundaki Toplu Konut İdaresi (TOKİ), önümüzdeki dönemde tamamen gecekondularda yaşayan vatandaşları buralardan kurtaracak projelere ve geniş kapsamlı kentsel dönüşüm projelerine odaklanacak. Bu kapsamda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır gibi göç nedeniyle büyük kentsel sorunlar yaşayan kentlerde yerel yönetimlerle yeni anlaşmalar imzalanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılında yeniden yapılandırdığı TOKİ bürokratlarına, son dönemde 'prestijli projeleri, lüks konutları değil' sık sık 'Gecekondudaki vatandaşlar için geliştirilen projeleri' sorduğu bildiriliyor.

AYAZMA KAYABAŞI 50 BİN KONUT: TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Ankara'daki projelerden sonra şu anda en çarpıcı gecekondu dönüşüm projelerinin İstanbul'da Ayazma ve Kayabaşı'nda olduğunu söyledi. Bayraktar şöyle konuştu: "Ayazma ve Tepeüstü'nde 2.000'e yakın gecekondu var. Onları kasım ayında taşıyacağız. Halkalı'da yaptırdığmız 2.640 konut var. Büyük bölümünü oraya taşıyacağız. Boşalacak Ayazma'daki alana da 5-6 bin konutluk yeni bir yerleşim birimi kurucağız. Kayabaşı'nda da 12 milyon metrekarelik bir alanda 30-35 bin konutluk proje gerçekleştireceğiz. Tamamına yakınını değerlendirirsek 50 bin konuta kadar çıkabiliriz. Orada da işgallere son vermiş olacağız."

DEPREM RİSKİNE İLK ALTERNATİF: Kayabaşı'ndaki 50 bin konutluk projenin İstanbul'un deprem riski altındaki çok sayıda binada oturanlara da yuva olacağını söyleyen Erdoğan Bayraktar, "Depremden zarar görmüş birinci ikinci derecede hasarlı, bir sarsıntıyla çökebilecek binalardaki insanları da bu projeye taşıyacağız" dedi. İlk etapta acil olanları taşıyacaklarını söyleyen Bayraktar şunları söyledi: "Buradaki sıkıntı dünyadaki bütün gecekondu ve kaçak yapılaşma problemi olan kentlerden daha zorlu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile beraber çalışıyoruz. İkili ve ilçeleri de kapsayan üçlü protokoller yaptık. Çözümde ana eksen TOKİ. Çünkü kaynak TOKİ'den çıkıyor. İstanbul'un dönüşümü Ankara'dan daha zor. Ankara'da evler bir iki katlı gecekonduydu. İstanbul'dakiler ise apartmana dönüşmüş."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber