Ziraat Bankası'nda 'torpil' komedisi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Ekim 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraat Bankası'nda, 'kamu kurumlarındaki torpil sisteminin' hangi boyutlara ulaştığını gösteren ilginç bir olayın yaşandığı ortaya çıktı. Yıllardır, 'atama ve terfilerde torpil yapılıyor' eleştirileriyle karşı karşıya kalan banka yönetimi, 'torpil' söylentilerine son vermek için, banka içindeki terfilere 'merkezi sınav sistemi' getirdi. Ancak bir süre sonra bu sistem de, personeli memnun etmedi ve personel, terfilerde eski sisteme dönülmesi için lobi faaliyetlerine başladı.

TERFİLER BİLGİSAYARDAN

Hatta bir kısım personelin, eski sisteme dönülmesi için 'torpil' yaptığı da belirtildi. Ziraat Bankası'nda yaşanan 'torpil komedisini' Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, AkŞam Gazetesi'ne anlattı. Çağlar'ın verdiği bilgiye göre, bankadaki torpil komedisinin hikayesi şöyle: Yaklaşık 20 bin personeli bulunan Türkiye Ziraat Bankası'nda, terfilerde sürekli sıkıntı yaşanıyordu. Her terfi uygulamasının ardından ise, 'torpil iddiaları' gündeme geliyordu. Banka yönetimi bu iddiaları ortadan kaldırmak için, bir bilgisayar programı geliştirdi. Buna göre, banka içindeki terfilerin tümünün bilgisayar tarafından yapılması kararlaştırıldı. Banka içindeki tüm personelin bilgisayarına da bu program yüklendi. Programa göre, tüm personel bilgisayarları başından terfi sınavına katılabiliyor. Örneğin, şeflik için bir terfi sınava açılıyor. Sınav için hafta sonu bir gün belirleniyor. Şeflik sınavını girmek isteyen personel, hafta sonu gelip bilgisayarının başına geçiyor ve sınava katılıyor. Sınavdan kısa bir süre sonra, bilgisayar, sınav sonuçlarını değerlendirerek, puanı ilgili personele bildiriyor. Personel, aldığı puana göre, şef açığı bulunan şubelerde tercih yapıyor. Bilgisayar da, 'en yüksek puana göre' şefleri atıyor.

'ESKİ SİSTEM DAHA İYİYDİ'

YENİ sistemle torpil ortadan kalkınca bazı kesimlerden eleştiriler gelmeye başladı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, bu durum hakkında, 'Terfilere getirdiğimiz sistem ile, banka içindeki atamalarda adalet sağlamayı amaçladık. Bu sisteme geçtiğimiz süre içinde, kimse torpil iddiasını ortaya atamadı. Ancak, bu kez de bu sisteme yönelik şikayetler gelmeye başladı. 'Hatta eski sistem daha iyiydi' diyenler bile oluyor' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber