YYÜ'de askeri bandolu açılış

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Ekim 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VAN'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın, Türkiye'de birçok kurum gibi üniversitelerin de siyasetin tacizine açık olduğunu söyledi. Rektör Prof.Dr. Aşkın, ?Ülkemizde ne zaman Cumhuriyetin temel kurumları kısır bir siyasetin baskı ve müdahalesinden kurtulursa, hızla gelişecek ve çağın standartlarını daha kolay yakalayacaktır'' dedi. YYT'nün açılış törenine vali ve belediye başkanı başta olmak üzere protokoldeki isimlerin büyük bölümü katılmazken, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bandosu İstiklâl Marşı ile çeşitli marşlar çaldı.

YYÜ'de 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle açılan davada 76 gün tutuklu kalan Rektör Prof.Dr. Yücel Aşkın ile aralarında rektör yardımcıları ve üniversite çalışanlarının bulunduğu 10 kişinin yargılanmaları tutuksuz sürerken üniversitenin yeni akademik yılı törenle açıldı. Açılış törenine davet edilmelerine karşın Vali Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı AKP'li Burhan Yenigün ile Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan temsilci katılmadı. Törene, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay, Necdet Köse, Emniyet Müdürü Salih Kesmez ile belediye adına Fen İşleri Müdürü Recep Yendin katıldı. Açış töreninde Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bandosu İstiklâl Marşı, ?İzmir Marşı' ve ?Biz Atatürk Gençliğiyiz' marşlarını çalarken uzun süre alkış aldı.

Görev süresi 24 Nisan 2007 tarihinde bitecek olan YYÜ Rektörü Prof.Dr. Aşkın, 25'inci yılına giren üniversiteye yapılan yatırımları, gelişmesini ve karşılaştıkları engelleri anlattı. Rektör Prof.Dr. Aşkın, YYÜ'nün 25 yılda diğer üniversiteler gibi iç ve dış siyasal gelişmelerden büyük ölçüde etkilendiğini ve inişli- çıkışlı yol izlediğini söyledi. Prof.Dr. Aşkın, 1990'lı yılların ikinci yarısından itibaren YYÜ'de ağır bedeller ödeyerek çağdaş doğrultuda ivme kazanmaya başladığını, her alanda geliştiğini eğitim ve öğretim kalitesinin arttırıldığını söyledi. Prof.Dr. Aşkın, ?Bu gelinen nokta tüm yıkıcı engellemelere karşın, özveriyle çalışan kendilerini insani değerlerin yükseldiği ideale bağlamış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kimlere karşı ve ne bedellerle kurulduğunu unutmamış, Cumhuriyet değerlerinin farkında olan ve bunları her şart ve pahasına korumaya kararlı bir kadronun eseridir. YYÜ'nün tüm kadroları, uzun bir süreçte zaman zaman ağır bedeller de ödeyerek büyük birikim kazanmış bulunuyor'' dedi.

?ÜNİVERSİTELER SİYASİ TACİZE AÇIK'

Türkiye'de 60 yıla yakın süreden bu yana bazı gerçeklerin siyaset tarafından kavranamadığının görüldüğünü anlatan Prof.Dr. Aşkın, şöyle dedi:

?Özellikle son yıllarda siyaset üniversitelerimizin işleyişine daha fazla müdahil olmaya çalışmış, bunun sonucunda üniversitelerimiz, zaman zaman gündelik tartışma ve baskıların etkisi ile işlevlerini gerçekleştirmede zorlanmaya başlamışlardır. Üniversitelerin kendilerini yenileme ve geliştirmeleri süreç işi olup, siyasi iktidarların alacağı bazı kararlar veya çıkaracağı bazı yasalarla birden değişemezler. Siyasetçe yapılması önerilen değişiklikler, çağdaşlaşma yönünde, üniversitelerimizin önündeki engelleri kaldırmaya, kadro ve kaynak sağlamaya yönelik değil de üniversitelerimizi kendi ideolojik doğruları yönünde denetlemeye ve kadrolaşmaya yönelikse durum daha karmaşık hale gelmektedir. Üniversitelerimizin böyle bir dayatmaya kendiliklerinden razı olmalarını hiç kimse beklememelidir. Üniversitemiz de birçok temel kurum gibi üniversitelerimizdeki çağdaş standartların ne olduğunu Cumhuriyet'in temel kavram ve değerleri ile insani değerlerin de içerdiği kavramları ve yüklediği sorumlulukları iyi bilmektedir. Yine birçok kurumumuz gibi üniversitelerimiz uzun süredir siyasetin tacizine açıktır. Bu durum kurumlarımızı son derece rahatsız etmektedir.'' YYÜ Rektörü Prof.Dr. Aşkın, 2006-2007 akademik yılının üniversitenin yanı sıra kendisi için de özel öneme sahip olduğunu bildirirken, ?Bu açılış 8 yıldır Rektörlüğünü yürütmekte ve 12 yıldır çalışmakta olduğum kurumda yaptığım son açılış konuşması olacaktır. Bu zorlu süreçte, çalışma arkadaşlarım ve öğrencilerimle Türkiye'nin çok zor bir bölgesinde zor koşullarda çalışarak ve bundan sonsuz haz duyarak zoru başardık. YYÜ artık, çağdaş bir kurum olma yolunda hızla ilerliyor. Ancak, iş bitmiş değil, kararlılığımızı sürdürerek, önümüze çıkarılan engelleri aşmayı bilerek ve vazgeçmeden, üniversitemizin girmiş olduğu çağdaşlık yolunda artan ivmeyle ilerleme sağlamamız gerekiyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber