Türkiye'den yaş sebzede İki arada bir derede

Rusya 1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye'den yaş sebze ve meyve alımını durduracağını açıklamasına rağmen en önemli ticaret ortağının ürünleri yerine alternatif bulamadı. Rusya, ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını Türkiye'den temin ediyor. Şimdi ülkede tüketici fiyatlarında olağanüstü bir artış var.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Aralık 2015 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'den yaş sebzede İki arada bir derede

Rusya 1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye'den yaş sebze ve meyve alımını durduracağını açıklamasına rağmen en önemli ticaret ortağının ürünleri yerine alternatif bulabilmiş değil. Uçak krizi sonrasındaki uygulanacak yaptırımlara bağlı olarak Türkiye'den ihracatını durduracak olan Moskova Yönetimi, Rus şirketlere gıda ürünlerine zaman yapmamaları yönünde telkinde bulunurken, herhangi bir çözüm yolu da geliştirmiş değil. Uzmanlara göre, Putin'in pervasız dış politikasının faturası Rus halkına kesilecek gibi görünüyor.

İTHALATININ YARISI TÜRKİYE'DEN

Gelişmeler hakkında değerlendirme yapan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Rusya'nın, yaş sebze-meyve ithalatının yüzde 40'ına yakını, domatesin yüzde 46'sı, salatalığın yüzde 30'dan fazlası Türkiye tarafından temin ediliyor. Şimdi bu ürünlerin tamamı Rusya'ya gitmeyince Rusya'da tüketici fiyatlarında olağanüstü derecede bir artış var" dedi.

FİYATLAR OLAĞANÜSTÜ ARTTI

Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya'da olağanüstü derecede fiyatlar artmış. Rusya'nın, yaş sebze-meyve ithalatının yüzde 40'ına yakını, domatesin yüzde 46'sı, salatalığın yüzde 30'dan fazlası Türkiye tarafından temin ediliyor. Şimdi bu ürünlerin tamamı Rusya'ya gitmeyince Rusya'da tüketici fiyatlarında olağanüstü derecede bir artış var."

Çözüm yolu ticareti geliştirmek

Türk işadamlarının, oradaki sanayi yatırımı yapan bütün müesseselerin Rusya ile Türkiye arasındaki dostluğun pekişmesiyle ortaya çıkan bir noktada hareket ettiklerini ve belli bir noktaya geldiklerini kaydeden Elitaş, "Ticareti ticaretin kurallarına göre yapalım. Ticaretin kurallarını başka yöntemlerle engellemeye çalıştığımız takdirde iki ülke halkı arasında pekişen dostluğun onarılmaz bir yaraya dönüşmesini Rusya idaresinin sebep olacağını ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu. Bakan Mustafa Elitaş iki ülke arasındaki ticaret ve turizm başta olmak üzere ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çekerken, kaybedenin Rusya tarafı olacağını tekrarladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber