Terörün yaralarını devlet saracak!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde PKK'lı teröristlerin ortaya çıkardığı tahribatı devlet giderecek. 100 binlerce kişinin yararlandığı iki kanunla mağdurların zararları giderilecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Aralık 2015 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terörün yaralarını devlet saracak!

HAKKI KURBAN

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun terörden zarar gören esnaf, kamu görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar için açıkladığı "tedbir paketi"nin ardından, yeni kararlar için de çalışma yürütülüyor. Hükümet, geçmiş yıllarda yüz binlerce kişinin yararlandığı düzenlemeleri, bu kez bazı ilçelerde son terör olaylarından etkilenen ve evlerini terk etmek zorunda kalan aileler için devreye sokmayı değerlendiriyor.

İKİ ADIM PLANI DEVREYE GİRİYOR

Tüm bu çalışmalarda İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda iki adımın da atılması üzerinde duruluyor. Hükümetin son olaylar öncesinde de yıllarca uyguladığı "5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun"un işletilmesi planlanıyor. Örgütün eylemleri ve operasyonlar sırasında evi, işyeri zarar görenlerin zararlarının tazmini ele alınacak. Ayrıca, göç edenler için "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi"ne benzer bazı adımların uygulamaya sokulacak. Tekrar evlerine dönmek isteyenlere sosyal yardımlar başta olmak üzere çeşitli tedbirler devreye alınacak.

Zarar tespiti yapılacak

Bu kapsamda hükümet, tedbirler için de, operasyonların tamamlanmasını bekliyor. Terörün etkisinin kırıldığı ilçelerde "zarar tespit komisyonları"n ın çalışması planlanıyor. Evi zarar görenden işyeri kullanılamaz hale gelenlere kadar tüm hasarlar raporlaştırılacak.

yüz binlerce kişi yararlandı verilerine göre terör sonrası hayatın normale dönmesi için şimdiye kadar 181bin 127 kişiye 3 milyar liranın üzerinde ödeme yapıldı. Ayrıca göç eden ailelere de 225 milyon lira ödendi.

Kızılay'dan göçzedelere yardım eli

Türk Kızılayı, PKK'nın saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan veya imkanları olmadığı için saldırıların gölgesinde yaşamını sürdüren ailelerin yaralarını sarmaya hazırlanıyor. Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Dr. Kerim Kınık, tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek "Bölge depolarımızdaki gıda, giysi, barınma malzemeleri sevk edeceğiz' dedi.

'SUR'atle ayağa kaldırılacak

Hükümet, Diyarbakır'ın Sur bö lgesi için ayrı bir çalışma için hazırlık yürütüyor. UNESCO'nun "Tarihi Miras Listesi"nde yer alan Sur'da operasyonların ardından süratle hasar tespiti yapılarak restorasyona girişilecek.

Diyarbakır'ın turizmini de vurdular

Son yılların gözde turizm destinasyonu olmaya başlayan Diyarbakır teröristlerin eylemlernini artırmasıyla sıfır turist çekiyor. Yılda milyonlarca insanın geldiği tarihi ve dini yerler bomboş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber