'Herşeye hayır derlerse, Anayasa'yı tek başımıza yaparız'

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, muhalefetle görüşmenin 'Yeni Anayasa' ve 'Başkanlık'la ilgili önyargıları kırmayı hedeflediğini söyledi. Elvan, "Umarız tek bir kişiye odaklı yaklaşım sergilemezler. Teklifimizi sunacağız ama her şeye yine "hayır" diyecek olurlarsa, bize düşen görev, yine milletimizin bizden istediği yeni bir anayasayı hazırlamak olacak dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Aralık 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Herşeye hayır derlerse, Anayasa'yı tek başımıza yaparız'

Hakkı KURBAN -Miray ÇİMEN/ ANKARA

UMARIM ARTIK KARALAMA KAMPANYASI YÜRÜTÜLMEZ

Gazetemizin Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Başbakanlık muhabiri Hakkı Kurban ve ekonomi muhabiri Miray Çimen'le biraraya gelen Elvan, "Muhalefet partileri geçmişte Cumhurbaşkanımızı karalamaya çalıştı. Umuyoruz bir daha böyle bir yaklaşım olmaz" dedi.

AKŞAM Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Başbakanlık Muhabiri Hakkı Kurban ve Ekonomi Muhabiri Miray Çimen'in sorularını yanıtlayan Elvan, şu değerlendirmeleri yaptı: Sayın Başbakanımız, muhalefetle görüşmelerde partimizin ve hükümetimizin düşüncelerini aktaracak. Teklifimizi sunacağız ama her şeye yine "hayır" diyecek olurlarsa, bize düşen görev, yine milletimizin bizden istediği yeni bir anayasayı hazırlamak olacak.

SAMİMİ DAVRANIŞ BEKLİYORUZ

Yeni Anayasa konusunda çabalarımıza rağmen sonuç alınamadı. Görüşmelerde, ilk etapta 47, daha sonra 60 madde üzerinde hemfikir olundu. Ancak gördük ki Anayasa konusunda muhalefet partileri samimi değil. CHP'nin bir klasiği vardır; onlar konuşurlar ama yapmazlar. Sayın Kılıçdaroğlu, 'Darbe anayasasını kaldıracağız' diyor ama diğer taraftan darbe anayasasındaki kurallarla ilgili şartlar öne sürüyor. Şimdi bu çelişmiyor mu?

BAŞKANLIĞI ANLATACAĞIZ

Muhalefet partileri, başkanlık sistemini diktatörlük gibi göstermeye çalışıyorlar. Oysa, dünyada başkanlık sisteminin olduğu ve demokrasinin çok iyi işlediği birçok ülke var. G20 ülkelerine bakın; en güzel örneği ABD... Biz başkanlık sistemi derken, diktatörlüğü, antidemokratik uygulamaları falan kastetmiyoruz. Biz, gerçekten demokratik, katılımcı ve Meclis'in güçlü olduğu bir sistemden bahsediyoruz.

Tartışılsın konuşulsun istiyoruz

Elvan, "7 Haziran seçimleri sonrasında yaşananlara şahit olduk; tek başına iktidar olmadığı bir ortamda, hele hele Türkiye gibi ülkelerde sıkıntılar yaşanabiliyor. İstikrarsız ortamlara sürüklenme tehlikesi de söz konusu. Dolayısıyla başkanlık sistemiyle istikrarı sağlamış olacağız. Bunlar tartışılsın, konuşulsun istiyoruz" dedi.

Yargı çok daha hızlı olmalıydı

Paralel yapıyla mücadelenin aynı kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayan Elvan, üst düzey firarilerin yakalanmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Şüphelilerden önemli bir kısmının yurt dışına kaçtığını hatırlatan Elvan, "Özellikle, Haziran ayı ile 1 Kasım seçimleri arasında yoğun bir kaçış olduğunu gördük. Bu konuda yargının hızlı hareket etmesi gerekirdi" ifadesini kullandı.

Demirtaş PKK'nın Emir eri

Elvan, " HDP'nin düşüncesi AB'ye üye olan ülkelerde yer alan Yeşiller Partisi gibi bir imaj oluşturmaktı. Ama biz o dönemde de HDP'nin samimi olmadığını; Türkiye'nin birliği, bütünlüğü, üniter yapısı konusunda hassasiyeti olmadığını söylemiştik" dedi. Elvan Demirtaş'ın PKK'nın emir eri gibi davrandığını söyleyerek "Ne talimat alıyorsa onu yerine getiriyor" dedi.

90'lı yıllar uygulaması artık bitti

Elvan: Demirtaş; Belçika, Avusturya, Almanya, ABD, Rusya gibi ülkelere gitti. Maalesef, PKK'ya dünyanın destekleri halen devam ediyor. Bu destekler olmasa PKK'nın ayakta kalabilmesi mümkün mü? Silahları nereden alıyor? Bu paralar nereden geliyor? Biz, 90'lı yıllardaki politikayı uygulamaya koysaydık, belki bir mahalleyi bir günde temizleyebilirdik.

Kıdem tazminatı önemli

Elvan, ekonomide yapısal reformları hızla hayata geçirmeyi hedeflediklerini ve 3 ay içinde bu adımları atmak istediklerini vurguladı. Esnek çalışma modelleri ve kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemelerin önemine de dikkat çeken Lütfi Elvan, "Bu konulardaki adımları, ilgili tarafları bir araya getirerek hayata geçirmek istiyoruz. Elbette bizim de kendi hazırlıklarımız var" dedi.

CEO'larla görüşme 15 Ocak'ta

15 Ocak'ta Başbakan Davutoğlu'nun, Türkiye'de yatırımları bulunan CEO'larla bir araya geleceğini kaydeden Elvan, yabancı yatırımcıların ilettikleri eksiklikler konusunda önlemler almak için çalışmalar yapılacağını söyledi. Elvan, 'tr' uzantılı alan adlarını sağlayan ve bu alan adlarının tahsisi yetkisine sahip olan ODTÜ'nün bu yetkiyi BTK'ya devretmesi gerektiğini de ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber