Ne seçim ne savaş durdurdu 2015'te de hız kesmedik!

Türkiye'nin iki ayrı seçimi geride bıraktığı 2015 yılı, tüm çalkantılara rağmen ekonomide başarıların yılı olarak kayıtlara geçti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 06:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ne seçim ne savaş durdurdu 2015'te de hız kesmedik!

Dünya liderlerini ağırlayan G20 Zirvesi'ne bu yıl ev sahipliği yapan Türkiye, terör ve mülteci krizinin de aralarında yer aldığı küresel sorunların çözümünde kilit rol oynadı. 2015'te Türkiye'yi iletişimde bir üst noktaya taşıyan 4.5G ihalesi yapıldı. Yerli otomobilin ilk prototipi üretilerek test sürüşüne başladı. İşte yılın en önemli olayları:

YILIN MÜJDESİ: ASGARİ ÜCRET

AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Asgari Ücret'in 1300 TL'ye yılın son gününde gerçeğe dönüştü. Bugünden itibaren, Türkiye'de en düşük ücret 1300 TL'. oldu. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu'nun verdiği bu müjde, tüm çalışanlar için yeni yıl hediyesi oldu.

Yılın Zirvesi: G20

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi, 2015 yılına damga vuran organizasyon oldu. Aralarında ABD, Almanya ve Rusya, Azerbaycan, İspanya, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabve katılımıyla gerçekleştirilen zirveye 2 bin 469 basın mensubu ve 10 bin konuk katıldı. Organizasyon, kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama temasıyla gerçekleştirildi. Mülteci sorunu ve terörizm de masadaydı. Zirve sonrası 'Antalya deklarasyonu'na imza atıldı.

YILIN LANSMANI: YERLi OTOMOBİL

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından tanıtılan 'yerli otomobil' prototipi, 2015'in önemli gündemiydi. Yerli otomobilin 3 yıllık üretim sürecinin ardından 2019 yılında banttan inmesi planlanıyor. Araçlar, 2020'de satışa sunulacak. Sergilenen otomobilin fikri mülkiyet hakları 40 milyon euro bedelle İsveçli Saab markasının yeni sahibi NEVS firmasından satın alındı...

Yılın anlaşması: AB'ye vizesiz giriş

Suriyelilerin Türkiye'de kalmalarını sağlamak için ortaya bir "eylem planı" çıkaran Avrupalı liderler Suriyeli sığınmacıların durumu ile Türk vatandaşlarına vize muafiyeti ilişkilendirildi. Başta iş dünyası olmak üzere pek çok kesimin yakından takip ettiği AB ve vize serbestisi konusu açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Avrupa'ya vize muafiyetinin en geç 2016 Ekim ayında devreye gireceğini söyledi. Başbakan ayrıca vize serbestisinin sağlanabilmesi amacıyla da çok sayıda yasal düzenlemeyi Meclis'e sevk edeceklerini ifade etti.

Yılın en iyi alıcısı: Katar

2015 Katar-Türkiye ekonomik ilişkilerinin iyice gelişmesine tanıklık etti. Nisanda Katar merkezli Mayhoola for Investments, Boyner'in yüzde 30'unu alacağını duyurdu. Temmuzda Digiturk'un, BeIN Media Grubu'na satılması için anlaşma imzalandı. Qatar National Bank da Finansbank'ı 2.7 milyar euroya satın alarak Türkiye'de yılın en büyük satın almasına imza attı.

YILIN TÖRENİ: TANAP TEMEL ATMA

TANAP temel atma töreni 17 Mart'ta gerçekleşti. Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla atıldı. 12 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek olan TANAP'ta ilk gaz akışı ise 2018 yılında sağlanacak.

YILIN AÇILIŞI: KKTC SU TEMİN PROJESİ

KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan ve "Asrın Projesi" olarak tanımlanan KKTC'ye Su Temini Projesi Tesisleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Proje ile KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpü sulama suyuna tahsis edilecek. 1 milyar 600 milyon liraya mal olan bu proje bir hayalin gerçekleşmesini ifade ediyor.

YILIN İHALESİ: 4.5G

4.5G ihalesi, 27 Ağustos tarihinde gerçekleştirildi. Toplam teklif, KDV dahil 3 milyar 960 milyon milyar euroyu buldu. 4.5G ihalesinde Avea, Turkcell ve Vodafone yarıştı. İhale değeri Türk Lirası bazında 13 milyar TL'lik tutarı aştı. 4.5G teknolojisi 1 Nisan 2016'da kullanıma sunulacak.

Yılın zengini: Murat Ülker

Forbes, 2015'in en zenginlerini açıkladı. Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in liderliği bu yıl da kimseye kaptırmadığı listeye Türkiye'den 32 kişi girdi. Murat Ülker ise 2015'te 4.4 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengini oldu.

YILIN SKANDALI: VOLKSWAGEN

ALMAN Volkswagen Grubu'nun CEO'su Martin Winterkorn'un istifasıyla dünyanın en önemli gündem maddesi haline gelen 'emisyon skandalı', küresel ekonominin en büyük skandalı olarak tarihe geçti. Skandal Volkswagen'i 80 yıllık tarihinin en derin krizine sürükledi. Emisyon skandalının ortaya çıkmasının ardından firmanın hisseleri yaklaşık 25 milyar euroluk kayba uğradı.

YILIN KONUŞULANI: FED

2015'İN en çok konuşulanı faiz artırıp artırmayacağı üzerine kafa yorulan Amerikan Merkez Bankası (Fed) oldu. Fed'in enflasyonu kontrol etmek adına faizleri beklenenden daha sert artırması olasılığı gelişen ekonomilerden sermaye çıkışlarını hızlandıracağı endişesiyle bütün bir yıl boyu tartışıldı. Son tahlilde Fed, 2015'in son toplantısında faizi 0,25 puan artırdı. Piyasalarda, beklenenin aksine korkulan olmadı. Uzmanların gereksizce nefes tükettikleri anlaşıldı.

YILIN YÜKSELENİ: DOLAR

2015 yılında diğer yatırım araçlarına oranla dolara yatırım yapanlar daha çok kazandı. Doların TL karşısındaki paritesi bu yıl içerisinde yatırımcısına yüzde 25'lik bir getiri sağladı. Doların ardından yatırımcısına sağladığı yüzde 13,4 kazançla çeyrek altın ikinci olurken, üçüncü sırada yüzde 13.3 getiriyle euro yer aldı. 2015 yılında gram altına yatırım yapanlar yüzde 12,9 getiri elde etti.Bu yıl kazancını borsada değerlendirenler ise yüzde 12,8'lik oranla zarar etti.

YILIN YÜKSELENİ: PETROL

Küresel büyümeye ilişkin endişeler, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve üretimdeki artışla geçen yıl 57 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları 2015'te de düşmeye devam etti. Ağustos ayı içerisinde yüzde 20'nin üzerinde düşüş kaydederek varil başına 41 dolar seviyesine kadar gerileyen petrol fiyatı Aralık ayı sonunda 37 dolarlara kadar gerileyerek yılın kaybedeni oldu. Fiyatlardaki düşüş nedeniyle petrol ihracatçısı konumunda olan ABD, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde ciddi gelir kaybı yaşandı.

YILIN SATIŞI: FİNANSBANK

Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan Finansbank'ın Katarlı QNB'ye satılışı 2015'in en önemli satışlarından biriydi. QNB, National Bank of Greece'in (NBG) Finansbank'taki yüzde 99,81 payının tamamını 2,7 milyar euroya satın aldı. 27 ülkede, 3 kıtada faaliyet gösteren QNB'nin Finansbank'ı satın alma işleminin 2016'nın ilk yarısında tamamlanmasını bekleniyor.

YILIN SEKTÖRÜ: BANKACILIK

2015 yılının en başarılı sektörleri arasında bankacılık sektörü başı çekti. Çinli ICBC'nin, Tekstilbank'ın çoğunluk hisselerini GSD Holding'den devraldı. Katarlı QNB'nin Finansbank'ı alması sonrasında Türk bankaları yeniden dünya sahnesinde hararetle konuşulmaya başlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber