Habur kapandı, mücbir sebep devreye girdi

Çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle Habur sınır kapısının kapatılması, transit ticareti de vurdu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Habur kapandı, mücbir sebep devreye girdi

Mithat Yurdakul

Transit rejimi kapsamında taşıma yapan araçlar, limanlarda, TIR parklarında ve iç gümrük idarelerinde beklemeye başladı. Bunun üzerine "doğal afet, salgın hastalık, seferberlik ilanı, savaş ve terör" gibi durumlarda sağlanan mücbir sebep uygulamasına geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TIR'lara ekstra süre verecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca yayımlanan genelgede, habur hudut kapısının giriş ve çıkış işlemlerine kapanmış olması nedeniyle transit rejimi kapsamında taşıma yapan araçların limanlarda, TIR parklarında ve iç gümrük idarelerinde beklemek zorunda kaldığına dikkat çekildi. Transit süresi, eşyanın serbest bırakıldığı tarihten daha önce belirlenen gün ve saatte, aksi halde ise mesai bitiminde sona eriyor. Bakanlık talimatıyla, transit süresini geçiren TIR'lar cezadan kurtulacak.

İran kapısında yığılma

Habur Sınır Kapısı, bölgedeki çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle 14 Aralık'tan bu yana kapalı.

Pek çok TIR'ın, Habur'da yaşanan sorun nedeniyle Irak'a gidecek mallarını İran üzerinden geçirdiği belirtiliyor. Irak'a gidecek malların, İran'a açılan Gürbulak sınır kapısına yönelmesi nedeniyle burada da yoğunluk yaşanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber