TOKI anketi:Önce ev sonra çocuk

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Ekim 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Binlerce vatandaşı evsahibi yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), müşteri memnuniyetini sağlamak üzere de harekete geçti. Hazırlattığı anketle özeleştiri yapan İdare, kitaplaştırdığı anket sonuçlarına göre çalışmalarını yeniden planlayacak. TOKİ'nin, 6 ilde toplam bin 29 denek üzerinde yaptırdığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Görüşülen kişilerin eğitim düzeyi, Türkiye'nin ortalama eğitim düzeyinden çok yüksek çıktı. Hanelerin çok büyük oranında sadece 1 kişi çalışırken, bu durum Türkiye'nin genelini, özellikle de alt-orta gelir grubunun genel durumunu yansıtıyor.

Anketten çıkan diğer sonuçlara göre, hane reislerinin ortalama gelirleri 890 YTL, hanelerin gelirlerinin aylık ortalaması ise bin 210 YTL. Bu değer ortalama hane büyüklüğü olan 3. 8'e bölünürse, görüşme yapılan hanelerde fert başına ortalama aylık gelirin yaklaşık 360 YTL olduğu görülüyor.

Bu değer Türkiye'deki fert başına ortalama yıllık gelirden ise düşük bulunuyor.

EN BÜYÜK MASRAF BESLENME

Görüşülen hanelerin toplam giderlerinin üçte birinden fazlasını (yüzde 34. 4) beslenme giderleri oluşturuyor.

Yüzde 16. 7 ile su, elektrik ve yakıt giderleri ikinci sırayı alırken, ulaşım masraflarının payı yüzde 11. 1, eğitim masraflarının payı yüzde 9. 6, kira masraflarının payı yüzde 8. 6, giyim masraflarının payı yüzde 7. 5 ve sağlık masraflarının payı yüzde 3. 5 olarak belirlendi.

GEÇ EVLENİP ÇOCUK YAPMIYORLAR

Türkiye'nin eğilimlerine oranla geç evlenmiş, üstelik çocuk sahibi olmayı daha de geciktirmiş, 1 ya da 2 çocuktan fazlasını yapmayacak olan bu kesimin, biraz da yaşı itibariyle sağlık harcamaları düşük olduğu tespit edildi. Çocuk sayısının azlığı nedeniyle gelir, beslenme ve sabit giderlere harcanıyor.

Temel kaygı barınma

Konut alanlar arasında yapılan ankete göre, TOKİ konutlarını edinmekteki temel kaygının yatırım değil barınma ihtiyacı olduğu gözlendi. Yüksek enflasyonist ortamda, konut edinmeyi cazip bulan aileler, enflasyondaki düşüşle birlikte gelirleri de düştüğü için hayal kırıklığına uğradılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber