Sezer 7 yıl boyunca iftar vermedi

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 18 Ekim 2006 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Köşk'te geçirdiği son Ramazan ayında da iftar yemeği vermeyerek tarihe geçti. Özal döneminde başlayıp Demirel döneminde de devam eden Geleneksel Çankaya iftarları, Sezer'in ?tasarruf tedbirleri? öne sürülerek iptal edildi. İftar inadını kıramayan Cumhurbaşkanı Sezer, Ramazan ayının başında da tebrik mesajı yayınlamamıştı.

Laiklik uygulamaları ve dini konulardaki karşı tavrını her zaman ve zeminde ön plana çıkaran Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü'nde görev yaptığı 7 yıl içinde iftar vermeyerek tarihe geçti. Bu yıl Köşk'te son Ramazan ayını geçiren Sezer, gelen tüm eleştirilere rağmen Köşk'te iftar yemeği vermeye yanaşmadı. Tasarruf tedbirleri nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildiği savunması ise gerçekçi bulunmazken, Sezer'in Ramazan ayı içinde kameralar önünde su içip rahat bir tavır sergilemesi ise halk tarafından tepkiyle karşılandı.

5 Mayıs 2000'de Türkiye'nin 10. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi geçen 7 yılın ardından 5 Mayıs 2007'de doluyor. İlk konuşmasında görevini tarafsızlıkla yapacağını açıklayan Sezer, görev süresi içinde halka ve halkın inanç ve değerlerine ters düşen icraatlara imza attı.

Bu icraatlardan birisi de, Çankaya Köşkü'nde geleneksel hale gelen iftar yemeklerini iptal etmek oldu. Özal döneminde başlayıp Demirel tarafından da devam ettirilen ?Geleneksel Çankaya İftarları' Sezer ile birlikte sona erdi. Köşk'e değişik siyasi partilerin konsensüsü ile seçilerek çıkan Sezer, kendisini seçen vekillerin mensup olduğu partilerin dünya görüşlerini ve tabanının değerlerine uygun davranmadı. Köşk'te değişik kesimlerden isimlerin davet edildiği iftar zirveleri uygulaması ilk kez 11 yıl önce Özal döneminde başladı. Özal, başta siyasiler olmak üzere farklı grupları ramazan boyunca ayrı ayrı iftar yemeklerinde ağırladı. İftar uygulaması Demirel tarafından gelenek haline getirildi. Her ramazanda ilk iftar davetini Diyanet İşleri Başkanı ve üst düzey yönetimine veren Demirel, ardından TBMM üyelerini iftarda buluşturdu.İftar inadını kıramayan Cumhurbaşkanı Sezer, Ramazan ayının başında tebrik mesajı da yayınlamadı. Birçok devlet başkanı ve farklı dinin mensubu, Müslümanların Ramazan ayını kutlarken Sezer'in mesaj yayınlaması yine anlamlı bulundu. Sezer'n Ramazan Bayramı'nda mesaj yayınlayıp yayınlamayacağı ise merak konusu.

Sezer iki yıl önce Ramazan ayına denk gelen 29 Ekim resepsiyonunda mübarek Ramazan ayında içkili resepsiyon düzenlemişti. Aynı Sezer, oğlu Levent Sezer'in Miraç Kandili'ne denk gelen düğününde davetlilere içki servisi yapılmasına da izin vermişti. Yine Sezer, daha önce de Ramazan'da Müslümanların gözü önünde su içmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber