'Sözleşmeli asker taşeron işçisi gibi'

Terör saldırılarında şehit düşen askeri personelin profilindeki değişim, 'Profesyonel Ordu'da bir hak tartışmasını beraberinde getirdi. Güneydoğu'da çatışmaların tırmandığı 2015'in ikinci yarısında asker, polis ve korucu statüsünde şehit güvenlik görevlilerinin sayısı 210'u aştı. Türk Silahlı Kuvvetleri personelinden şehitlerin büyük bölümü, geçmiş yılların tersine er-erbaşlardan değil profesyonel askerlerden oluştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2016 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sözleşmeli asker taşeron işçisi gibi'

YÜZDE 80'İ PROFESYONEL

Son 6 ayda şehit askerlerin yüzde 80'i uzman erbaşlar, sözleşmeli er-erbaşlar, astsubaylar ve subaylar oldu. 100'ü aşkın şehit askerden sadece 24'ü vatani görevini yapan er-erbaş statüsündeydi. Bu tablo, aynı zamanda Genelkurmay Başkanlığı'nın profesyonel orduya geçişte yeni bir aşamaya geldiğini gösterdi. Ancak uzman erbaşların çözüm bekleyen özlük sorunlarına sözleşmeli er-erbaşlar da eklenince mevzuatın uygulamaya yetişmediği görüldü.

TAZMİNATLARI EKSİK

TSK Dayanışma Vakfı'na katkı payı ödeyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinden şehit olanların yakınlarına ayrıca ekonomik ve sosyal destek sağlanıyor. Vakfın ölüm yardımı 37 bin lira ile 64 bin lira arasında değişiyor. Şehit sözleşmeli askerlerin yakınları ise bu haktan yararlanamıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın talimatı üzerine sözleşmeli askerlerin de bu sisteme eklenmesine dönük çalışma başlatıldı.

Ancak Meclis'ten son çıkan yasayla sözleşmeli er-erbaşların maaş artışları asgari ücrete bağlı olmaktan çıkarılıp memur maaş artışına endekslendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, terörle mücadelenin en ön safında yer alan sözleşmeli askerlerle ilgili hakların yeniden düzenlenmesi amacıyla hazırladıkları yasa teklifini gelecek hafta Meclis Başkanlığı'na sunacaklarını açıkladı. Bekaroğlu şunları söyledi:

"Şehit haberleri geliyor; üçünden ikisi sözleşmeli asker. Şu anda bu çocuklar terörle mücadelenin bel kemiğini oluşturuyor. Oysa devletin onlara bakışı taşeron işçi statüsüyle aynı. En büyük itirazları da buna. Gözünü kırpmadan şehit olmasını istediğimiz gençlerin taşeron mantığıyla yönetilmesi kabul edilemez.

3 BİN 200 TL OLACAKTI

Normalde maaşları asgari ücrete endeksli artacaktı. Meclis'ten geçen maddeyle bunun yerine memur maaş katsayısına bağlandı. Asgari ücretle hesaplansaydı maaşları yüzde 30 oranında, 600-700 lira artışla 3 bin 200 lira olacaktı. Şimdi yüzde

6-7 civarında artacak. Daha önce düşük maaş alsınlar diye asgari ücrete endeksleniyor, asgari ücret artınca bundan vazgeçiliyor. Sebebi de maaşlarının düşük rütbeli astsubaylara yetişmesi. Biz bu vicdansızlık yerine astsubayların maaşlarının da arttırılmasını teklif ediyoruz.

HAK AYAĞI EKSİK

Zaten 45 yaşından sonra çalıştırılmıyorlar. İki ay rapor alsalar ilişikleri kesiliyor. Lojmanları yok, sosyal tesislerden istifade edemiyorlar. Ayrıca okulları yok, zorunlu askerlik eğitimiyle profesyonel oluyorlar. Tazminat ve ölüm yardımlarıyla ilgili ciddi ayrımcılık var. Profesyonelleşmenin hak ayağı oturtulmamış."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber