Yolsuzluk yapan Bağ-Kur'luya 36 yıl hapis

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2006 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Isparta Bağ-Kur İl Müdürlüğü'nde sistem kayıtlarına girerek kurumu zarara uğrattığı, rüşvet aldığı ve dolandırıcılık yaptığı iddia edilen bir memur hakkında verilen 25 yıl hapis cezasının Yargıtay'da bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamada, aynı sanık bu sefer 36 yıl hapis ve 127 bin YTL para cezasına çarptırıldı.

Kayıtlarına girilen ve işlerini yaptıran 15 kişi hakkında ise verilen 1 yıl 8'er ay hapis cezası ve çeşitli para cezaları ertelendi.

Isparta'da Bağ-Kur'un bilgisayar kayıtlarını değiştirerek bazı kişilerin haksız yere emekli olmasını, SSK'ya geçmesini ve karne almasını sağlayarak rüşvet aldığı, dolandırıcılık yaptığı iddia edilen memur Mehmet K.'nın Ekim 2005'te çarptırıldığı 25 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay'ın cezayı az bulması nedeniyle yeni Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre tekrar yargılanan Mehmet K., bu kez Isparta Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 36 yıl hapis ve 127 bin YTL'de para cezasına çarptırıldı. Mehmet K'nın belgelerini değiştirdiği ve işlerini yaptığı 15 kişiye verilen 1'er yıl 11 ay hapis cezası ise ertelendi.

Isparta Bağ-Kur İl Müdürlüğü'nde 2001-2004 yılları arasında kurumun kayıtlarında yapılan inceleme sonucunda memur olarak çalışan Mehmet K.'nın kurumu zarara uğrattığı öne sürüldü. Bağ-Kur Genel Müdürlüğü müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda Mehmet K'nın suçlu bulunması üzerine hakkında rüşvet almak ve dolandırıcılıktan dava açıldı. 2004 yılında açılan davada Isparta Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet K.'yı 25 yıl hapse mahkum etti. 4 Ekim 2005'te sonuçlanan davada ayrıca Mehmet K'nın kayıtlarında değişiklik yaptığı ve sistemi kullanarak işlerini takip ettiği belirtilen tutuksuz yargılanan 15 sanık hakkında da 1 yıl 11'er ay hapis ve 427'şer YTL para cezası verildi. Yargıtay tarafından incelenen davada Mehmet K'nın verilen 25 yıl ceza az bulunarak kararı bozarak zanlının yeni TCK'ya göre yeniden yargılanmasını istendi. Kararın bozulması üzerine Isparta'da görülen davada Mehmet K., 36 yıl hapis ve 127 bin YTL para cezasına çarptırıldı. Kayıtlarında değişiklik yaptıran ve işlerini kolaylaştıran Bağ-Kur'lu 15 sanık hakkında verilen cezalar ise 1'er yıl 8'er ay ve çeşitli para cezalarına çarptırılarak ertelendi.

Kurum kayıtlarında oynama yaparak Bağ-Kur'u zarara uğratan Mehmet K.'nın Isparta'da görev yaptığı süre içinde kurum bilgisayarlarını ve sistemini kullanmak tutuksuz yargılanan 15 sanığın kayıtlarında oynama yaptığı öğrenildi. Bilgi işlem kayıtlarına giren Mehmet K.'nın tarım tevkifatı yüklemeleri yaptığı bazı kişilerin borçlarını tasfiye ederek Bağ-Kur sigortalılarını emekli olmalarını sağladığı açıklandı. Kuruma kayıtlı sigortalıların bir kısmının hizmetlerinin SSK'ya bildirilmesini sağlayan Mehmet K.'nın bir kısmının ise sağlık karnesi ve vizelerinin yapılmasını sağlayarak maddi menfaat sağladığı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber