Ak Parti düğmeye bastı, fezlekeler raftan iniyor

Terör propagandası yapmak ve eylemlere katılmak gibi sebeplerle HDP'liler için hazırlanan fezlekeler gündeme alınıyor. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına MHP'nin de destek vereceği kaydediliyor...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ocak 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti düğmeye bastı, fezlekeler raftan iniyor

Star - Ankara

AK Parti, artan terör olaylarıyla birlikte bazı milletvekillerinin doğrudan eylemlerin içinde olması ve kamuoyuna yaptığı açıklamalar nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunu yeniden gündemine aldı. AK Parti'nin, aralarında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da yer aldığı bazı HDP'lilerin dokunulmazlık dosyalarını raftan indirmeyi planladığı belirtiliyor. HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına MHP'nin de destek vereceği ifade ediliyor. TBMM'de bu dönem büyük bölümü HDP'lilere ait almak üzere 330 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bunlardan 319'unu 25. Dönemden kalan dosyalar oluşturuyor. HDP'lilere ait fezlekeler içinde başta HDP Eş Başkanı Demirtaş olmak üzere Sırrı Süreya Önder, Pervin Buldan, Ferhat Encü ve Ertuğrul Kürkçü hakkında düzenlenmiş fezlekeler bulunuyor.

SORUŞTURMA AÇILDI

Özerklik açıklamalarının ardından hakkında iki ayrı soruşturma açılan ve bu dosyaların da Meclis'e gelmesi beklenen Demirtaş'ın ise Meclis'te bekleyen fezlekesi de bulunuyor. Demirtaş hakkında 7 Haziran seçimleri sonrasında 'hile timi' iddiaları üzerine AK Parti tarafından suç duyurusunda bulunulmuş ve hakkında fezleke düzenlenmişti.

SUÇA TAHRİK

Açıklamada soruşturmalardan birisinin "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak", diğerinin ise "Suç işlemeye alenen tahkir etmek, cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak" gerekçeleriyle başlatıldığı ifade edildi. Meclis'te dokunulmazlığın kaldırılabilmesi için milletvekiline ilişkin hazırlanan fezleke önce Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda ele alınıyor. Komisyon, milletvekilinin yazılı veya sözlü savunmasını aldıktan sonra dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin dosyanın dönem sonrasına bırakılması ya da dokunulmazlığın kaldırılması yönünde rapor hazırlıyor. Dokunulmazlığın kaldırılması için Genel Kurul'daki oylamaya katılan milletvekillerinin yarıdan bir fazlasının bu yönde oy kullanması yeterli oluyor. Dokunulmazlığın kaldırılması halinde milletvekilleri yargılanabiliyor, tutuklanabiliyor. Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili 7 gün içinde bu karara Anayasa Mahkemesi nezdinde itiraz edebiliyor.

MHP'DEN DESTEK

Anayasa Mahkemesi bu itirazları 15 gün içinde kesin karara bağlıyor. 276, 330 gibi nitelikli çoğunluk aranmadığı için AK Parti'nin milletvekili sayısı yeterli bulunuyor. MHP'nin de dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasına evet diyeceği belirtiliyor. CHP'nin ise sadece HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına 'başkanlık sistemi' tartışmalarıyla ilgili olduğu gerekçesiyle sıcak bakmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber