Hükümet, trafikte köklü değişiklikleri hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Haber Giriş : 23 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, trafikte köklü değişiklikleri hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılması öngörülün değişikliklerle, araçların satışında tescili için zorunlu görülen noter devri tarihe karışacak. Tescil, alıcı ve satıcının imzaladığı bir kağıtla emniyetten yapılacak.
Devrim niteliğindeki değişikliklerden biri ise trafik kazaları konusunda yapılıyor. Kanunun çıkmasından sonra hasarlı trafik kazasına polis bakmayacak. Sigorta eksperi gelerek kaza raporu hazırlayacak.

PROTOKL YETERLİ
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın önerileri doğrultusunda hazırlanan tasarıya göre ikinci el araçların satış ve devirlerinde noter satışı prosedürü ortadan kalkacak. Türkiye Noterler Birliği'nin uzun süre direndiği düzenleme hayata geçince satıcı ve alıcı tarafları kendi aralarında bir protokol imzalayacak ve aracın devrinin yapılması için bu protokol yeterli olacak.

NOTERLER TEPKİLİ
55 maddeden oluşan tasarı, Başbakanlıkta imzaların tamamlanmasının ardından TBMM'ye gönderildi. Taslağın en çok tartışılan düzenlemesi ise 20. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi oldu. Bu düzenlemeye göre bundan böyle "noter satışı" diye bir kavram kalmayacak. Noterlerin en önemli gelir kalemlerinden birinin ortadan kaldırılmasına tepki gösteren Noterler Birliği, dünyadan ve özellikle AB ülkelerinden verilen örneklerle ikna edildi. Buna göre, ikinci el tüm araçların satış ve devir işlemlerinin noterle yapılması zorunluluğu ortadan kalkıyor. Dileyen herkes, Trafik şubeleri ve bürolarında yetkili memurlara satış ve devir işlemlerini yaptırabilecek. Araç devir ve satışlarında işlem yapılan "tescil formları"na, yeni bölümler eklenecek. Alıcı ve satıcı, noter yerinde trafik şubesi veya bürosunda hiçbir ücret ödemeden direkt satış ve devri imza karşılığı yapabilecek.

KAZA SONRASI POLİS BEKLENMEYECEK
Tasarının reform niteliğindeki bir başka değişikliği ise hasarlı trafik kazalarına polis ekiplerinin bakma zorunluluğunu ortadan kaldırması. Tasarının geçici 18. maddesinde yer alan değişikliğe göre; polis ekiplerinin kazalara bakma zorunluluğu 2 yıllık bir zaman diliminde ortadan kaldırılacak. 2 yıl sonra, hasarlı trafik kazalarına trafik ekipleri yerine ilgili sigorta şirketlerinin eksper ve görevlileri bakacak.

SİGORTACILAR BAKACAK
Trafik ekipleri ve vatandaşları rahatlatacak olan düzenlemenin tam metni ise şöyle:

"Maddi hasarlı trafik kazalarının değerlendirilmesinde yetkili kılınan Türkiye Reasürans Şirketler Birliği ve Birliğe bağlı sigorta kuruluşları, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde bu konuda gerekli teşkilatlarını, araç tekniği, yol bilgisi, trafik mevzuatı konularında personel eğitimini sağlayarak süresi sonunda kendilerine tevdi edilen görevi yerine getirmek zorundadır. Gerektiğinde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere İçişleri Bakanlığınca 1 yıl daha uzatılabilir"

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber