Katipler, UYAP'ta güncelleştirme istiyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Katipler, UYAP'ta güncelleştirme istiyor

UYAP KULLANICILARI TALİMAT EVRAKI HAZIRLARKEN, ZAMAN KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN UYAP'TA ŞU ŞEKİLDE GÜNCELLEŞTİRME YAPILMALIDIR

Çoğumuzun herhangi bir şekilde adliyelere işi düşmüş ve bir şekilde mahkemelere veya savcılıklara gitmişizdir. Gerek dava açan kişiler gerekse açılan davada taraf olan kişiler, dava açılan mahkemeler veya haklarında yapılan şikayetin olduğu savcılığın dışında bir yerde ikamet ediyorlar ise kendilerinin ifadelerinin veya savunmalarının alınması için kendilerine talimat yazıldığını ve ifade/savunmalarının talimat yolu ile verdiklerini iyi bilirler.

Adliyede herhangi bir birimde bulunan dosyada taraf olan kişiler eğer dosyanın bulunduğu adliyenin sınırları dışında ikamet ediyor ise, ifadelerinin alınabilmesi için ikamet adreslerinin bulundukları adliyeye talimat yazılır. Talimat yazılmasındaki amaç; dosyasının bulunduğu adliyeye ifadesi/savunması/bilgi veya görgüsü alınacak olan kişinin gerek maddi anlamda masraf yapmaması gerekse zaman kaybına uğramaması amaçlanmaktadır.

Cumhuriyet savcılıklarına yapılan suç duyurularının ardından savcılık dosyada şüpheli olarak bulunan kişinin ikamet adresi cumhuriyet savcılığının bulunduğu yer dışında ise, şüphelinin ikamet adresinin bulunduğu cumhuriyet savcılığına talimat yazılarak şüpheliye isnat edilen suça ilişkin savunmasının alınmasını istemektedir. Savcılık aşaması bittikten sonra şüpheli hakkında suçun nev'ine göre ilgili ceza mahkemesine dava açılır ve soruşturma aşaması bitip kovuşturma aşaması başlamış olur. İlgili ceza mahkemesi de kendisine intikal eden dosyada ifadesini almak istedikleri kişilerin ikamet adreslerinin bulunduğu ilgili mahkemeye talimat yazarak ilgili kişilerin ifadelerinin/savunmaların alınmasını ister.

Hukuk mahkemelerinde ise benzer durum söz konusudur. Şöyle ki; gerek Sulh Hukuk Mahkemeleri veya Asliye Hukuk Mahkemeleri veya özel kanunla kurulmuş diğer mahkemelerde hukuki uyuşmazlığın çözümünde ifadesi alınacak kişilerin olaya ilişkin ifadelerinin alınması için, dava dosyasının bulunduğu mahkemenin yerleşim yeri sınırları dışında ikamet eden davalı,tanık vs. gibi sıfatlara haiz kişilerin dinlenilmeleri için ilgili mahkemeye talimat yazılarak ifadelerinin alınması istenilmektedir.

Buraya kadar talimat evrakının ne olduğunu, neden dolayı yazıldığını ve nereye yazıldığını izah etmeye çalıştık. Buradan sonra talimat evrakının adliyede çalışan personel tarafından nasıl yazıldığını ve talimat evrakı hazırlanırken oluşan zaman kaybının önlenmesi için nelerin yapılmasının lazım geldiğini izah edeceğiz.

¢ TALİMAT EVRAKI HAZIRLANIRKEN OLUŞAN ZAMAN KAYBI NEDİR VE TALİMAT EVRAKININ DAHA KISA SÜREDE HAZIRLANMASI İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Cumhuriyet savcılığı Talimat Bürosunda çalışanlar veya talimat evrakı hazırlayanlar ya da ceza mahkemelerinde çalışıp da talimat evrakı hazırlayanlar veya hukuk mahkemelerinde çalışıp da talimat evrakı hazırlayanlar, talimat evrakını şu şekilde hazırlar:

Talimat ile, herhangi bir şekilde dava dosyasında taraf olup da bilgisi alınacak olan kişiler için öncelikle ilgili kişinin yazışma adresinin neresi olduğuna bakılır, mesela ilgili kişinin adresi Giresun'un Espiye ilçesi olmuş olsun, UYAP kullanıcısı ilçe bilgisine ulaştıktan sonra o ilçede adliyenin faaliyette olup olmadığına bakar, eğer faaliyette ise hangi ile bağlı olduğuna bakar, ilgili ilçede adliye kapatılmış ise ilgili ilçenin hangi adliyeye adli yönden bağlı olduğu araştırılır. Espiye ilçesinin Giresun'a bağlı olduğunu öğrendikten sonra Espiye Adliyesine ilgili kişi hakkında talimat evrakı hazırlar. Bu işlemler UYAP'tan yapılmaktadır ve bir dosyada bir talimat evrakını bu şekilde hazırlamak en az 5 dakikaya yakın zaman almaktadır. Bu işlem, sadece kişilerin ikametlerine göre bağlı bulundukları il ve ilçelerin tespiti ve ilgili adliyenin faaliyette olup olmadığının tespiti için geçen süredir. Bir de bunun talimat evrakının hazırlanma süreci vardır, talimat evrakının hazırlanma aşamasında geçen süreç emek kaybına neden olmaktadır şöyle ki; İlgili personel, talimat evrakı yazacağı kişinin öncelikle ikamet adresine bakmakta, ikamet adresinin olduğu yerde adliyenin olup olmadığını araştırmakta, adliye var ise oraya talimat yazmaktadır. Mahkemelerdeki veya savcılık birimindeki iş yoğunluğunun fazla olduğu düşünüldüğünde talimat evrakının hazırlanmasında geçen sürenin büyük bir emek ve zaman kaybına neden olacağı aşikardır.

¢ TALİMAT EVRAKI HAZIRLANIRKEN ZAMAN KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN UYAP'TA ŞU ŞEKİLDE GÜNCELLEŞTİRME YAPILMALIDIR

Geçmişte yapılan UYAP güncelleştirmelerinde, veraset ilamlarının UYAP vasıtası ile otomatik şekilde hesaplanması yapılmıştır. Şöyle ki; veraset ilamının ne olduğu, kimlerin varis olduğunun detayı miras hukuku ile alakalı bir husus olmakta, bu hususu burada irdelemek konunun dallanıp budaklanmasına neden olacaktır. Kısacası, veraset ilamı için Sulh Hukuk Mahkemelerine dava açanlar, veraset ilamının hesaplanmasında davanın sonuçlanmasını fazla beklememekte, UYAP Veraset projesi ile mahkemelerce veraset ilamlarının hazırlanması daha da kolay hale getirilmiştir. Hatta bu konuda UYAP Veraset Projesine ödülde verilmiştir.

¢ TALİMAT EVRAKININ HAZIRLANMASINDA AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE UYAP GÜNCELLEŞTİRMELERİNİN YAPILMASI, UYAP KULLANICILARINA ÇOK BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLAYACAKTIR.

1-Öncelikle, Türkiye sathında hangi ilçelerde adliyelerin olmadığı, hangi beldelerin, köylerin hangi ilçeye bağlı olduğu bilgilerinin tespit edilmesi ve bu bilgilerin UYAP'a entegre edilmesi,

2-İlgili savcılık veya mahkemece talimat evrakı hazırlanırken kişinin il,ilçe bilgileri bağlı olduğu adliye bilgilerinin araştırılarak zaman kaybına neden olunmaması için; talimat modülüne girildiğinde, sadece talimat yazılacak kişinin seçilmesi, talimat yazılacak kişinin il,ilçe bilgileri ve ikamet adresinde adliye bulunup bulunmadığı, adliye bulunmuyor ise hangi adliye ile birleştiği bilgisinin araştırılmaya mahal bırakmadan UYAP'a entegresinin sağlanması ve böylece UYAP kullanıcısının hazırladığı talimat evrakı otomatik şekilde hazır hale getirilmeli, UYAP kullanıcısı sadece talimat evrakının düzenlemesi ile ilgilenmelidir.

Yukarıda izah ettiğimiz hususları somutlaştırmak bakımından bunu bir örnek ile açıklamak yerinde olacaktır. Şöyle ki; Giresun Asliye Ceza Mahkemesi'nden, Aydın'ın Kuyucak ilçesinde yaşayan sanığa talimat yazılacağını düşünelim. Bu işlemi yapacak olan personel şu işlemleri UYAP ekranından yapmaktadır. (Tıpa tıp UYAP ekranı bilgisi yazılmamış olup, konunun somutlaştırılmasında yardımcı olacak modül bilgileri yazılmıştır.) Önce talimat yazacağı kişinin adresine bakar, adres bilgileri hangi adliyeye bağlı ise o adliyenin faaliyette olup olmadığını araştırır, adliye faaliyette değil ise hangi adliye ile birleştirilmiş ise o adliyeye talimat yazar, dolaysıyla Kuyucak ilçesinde adliye bulunmadığından (HSYK tarafından kapatılarak Nazilli Adliyesi ile birleştirilmiştir.) Kuyucak ilçesinde yaşayan sanığa yazacağı talimat evrakını Nazilli Asliye Ceza Mahkemesi'nin iş listesine düşürmesi gerekmektedir. Bu hususun gerçekleşmesi en az 5 dakika zaman alacağını yukarıda da izah etmiştik. Burada üzerinde özellikle durmaya çalıştığımız husus; personel talimat yazacağı kişinin sadece kim olduğunu UYAP'tan seçmeli ve o kişinin nerede ikamet ettiği, ikamet adresinin hangi adliye sınırları içinde olduğu bilgilerini araştırmadan tüm bunların otomatik olarak UYAP vasıtası ile yapılmasının sağlanmasıdır. Bu hususun yerine getirilebilmesi için Türkiye sathında bulunan tüm adliyelerin yargı çevrelerinin UYAP'a entegre edilmeleri elzem olmaktadır. Çünkü HSYK tarafından daha önceleri kapanan adliyeler olmuştur ve bu adliyeler başka adliyeler ile birleştirilmiştir.

Yukarıda detayları ile izah ettiğimiz üzere; savcılık biriminde çalışıp da talimat evrakı hazırlayanlar, ceza mahkemelerinde veya hukuk mahkemelerinde çalışıp da talimat evrakı hazırlayanlar için talimat evrakı hazırlanmasında yukarıda bahsettiğimiz hususun UYAP'a entegre edilmesi zaman kaybını önleyecek ve UYAP kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayacaktır.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekenlerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net
ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber