Tekstil kenti dünyaya bu çarşıyla açıldı

Tekstil ve konfeksiyon kenti Denizli'de ürünlerin satışa sunulduğu en eski çarşı olan Babadağlılar İşhanı'ndaki firmaların ihracatta da iddialı hale geldiği belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tekstil kenti dünyaya bu çarşıyla açıldı

Anadolu'da tekstilin önde gelen merkezlerinden Denizli'de geçen yıl irili ufaklı 800 firma, yaklaşık 46 bin çalışanla ürettiği ürünleri 200'e yakın ülkeye ihraç ederek yaklaşık 2 milyar dolar döviz geliri elde etti.

Kentin özellikle 1980 sonrasında ihracat adımının en önemli aracılarından biri ise Babadağlılar İşhanı. Denizli'deki küçükten büyüğe hemen hemen tüm sektör kuruluşunun ürünleriyle Anadolu'nun dört bir yanından gelen tüccarların buluştuğu çarşı, aynı zamanda sektörün nabzının tutulduğu yer olarak biliniyor.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren Babadağlılar İşhanı'nın özellikle ev tekstilinde üreticiyle tüccarı bir araya getirdiğine işaret etti.

Kentin kendine has dokuma kültürüyle üretilen ev tekstil ürünlerinin işhanındaki yaklaşık 200 esnaf tarafından satışının yapıldığını ifade eden Özer, son dönemde bir çok firmanın kendi pazarlama kanallarını kurması ve internetten de pazarlama imkanına sahip olmasına rağmen Babadağlılar İşhanı'nın önemini yitirmediğine dikkati çekti.

İşhanının son yıllarda sadece Anadolu'dan değil Ortadoğu ve Avrupa başta olmak üzere pek çok farklı ülkeden alıcıyı da ağırlamaya başladığını dile getiren Özer, kente gelen önemli tekstil alıcılarının da mutlaka Babadağlılar İşhanı'na uğradığını söyledi.

Özer, şunları kaydetti:

"Babadağlılar İşhanı, ufku açık insanlar tarafından 1975 yılında yapılmış. Burada yaklaşık 200 iş yerimiz tekstil alanında faaliyet gösteriyor. Bu işhanı sayesinde Denizli'de bir çok küçük üretici markalaşma şansı bulmuş ihracatta da iddialı hale gelebilmiştir. Babadağlılar İşhanı, Denizli'deki tekstil konfeksiyon sektörünün vitrinidir. Son yıllarda toptan alım satımın yanı sıra gelişen turizmin etkisiyle perakende de önemli canlanma var. Denizli'nin geldiği noktada bu çarşının artık yeterli gelmediğini düşünüyorum. Uluslararası çapta alışveriş merkezlerinin bulunduğu, kültürümüzü yansıtan büyük mağazalardan oluşan çarşıya ihtiyacımız var."

- "Kriz ilk olarak Babadağlılar'da hissedilir"

Özer, Denizli'nin yüksek ihracat hacmine sahip olması nedeniyle küresel krizlerden doğrudan etkilendiğini, bunun da ilk olarak Babadağlılar İşhanı'nda gözlendiğini söyledi.

Avrupa, ABD ve Uzakdoğu pazarlarındaki daralma ya da genişlemelerin işhanındaki ticaret hacmini doğrudan etkilediğini dile getiren Özer, şu günlerde İşhanı'ndaki ana gündem maddelerinin ise Rusya ile kopan ticari ilişkiler ve Çin'in yaşadığı ekonomik sıkıntılar olduğunu kaydetti.

- Turistler de tercih ediyor

Babadağlılar İşhanı'nda 15 yıldır tekstil ürünleri ticareti yapan Tahir Akoğlu, ev tekstili ürünlerinin daha ucuz olması dolayısıyla işhanının son dönemde yerli ve yabancı turistlerin de akınına uğradığını anlattı..

Koltuk örtüsü üretimi yapan firmanın satış temsilcisi Kamil Yurdasever ise iç piyasada işlerinin yoğun olduğunu, son yıllarda ihracata odaklandıklarını belirterek, ürettikleri ürünleri Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ile Avrupa'ya ihraç ettiklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber